Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Több mint tizenötezer ember tűnt el Ukrajnában

2022.11.25
07:30
2022.11.25
16:32
Forrás
Pannon RTV
A kilenc hónapja tartó háború során több mint tizenötezer ember tűnt el Ukrajnában. Ezt az Eltűnt Személyek Nemzetközi Bizottságának egyik vezetője jelentette be.

Mint mondta: nem tudni, hány embert kényszerítettek áttelepülésre, tartanak fogságban Oroszországban, ahol életben vannak, de elszakadtak a családjuktól, illetve hány ember halt meg, és temették el hevenyészett sírokba, az viszont biztos, hogy az eltűntek felkutatása a háború vége után még évekig fog tartani.

Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ukrajna még mindig azon dolgozik, hogy helyreállítsa a két nappal ezelőtt orosz rakétatámadás következtében megrongálódott víz- és áramellátási rendszert. Közben egyre több olyan pontot nyitnak, ahol az áram és fűtés nélkül maradt ukránoknak segítenek. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetében arra is kitért, hogy a rendszer helyreállításán dolgozók még sosem voltak ennyire egységesek, még sosem dolgoztak egyszerre ennyien azért, hogy az országban mindenkinél legyen áram és víz. Mint mondta, Oroszország azonban nem csak az energiahordozóktól akarja elvágni az embereket.

Volodimir Zelenszkij, elnök, Ukrajna: „Mindegy, hogy a terroristák mit terveznek, nekünk meg kell védenünk a kommunikációs eszközöket. Oroszország nemcsak azt akarja, hogy az ukránok fény és hő nélkül maradjanak, hanem el akar vágni minket egymástól, hogy már ne is érezzük egymást. Ezért ez egy alapvető kérdés.”

Tanjug/AP Photo/LIBKOS/Korábbi felvétel

Az orosz vezetés közben azt közölte, Kijev úgy vethetne véget a lakosság szenvedésének, ha teljesítené az orosz követeléseket. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő arról is beszélt, hogy az orosz katonai csapások célpontjai közvetlenül vagy közvetve az ukrán katonai képességekkel voltak kapcsolatosak, szociális objektumokat nem ért támadás.

Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Az oroszok egyébként tizenhét alkalommal támadták a már felszabadított Herszont tüzérséggel, rakétavetőkkel az elmúlt napban - mondta Jaroszlav Janusevics kormányzó. A támadásokban hét ember meghalt és 21 megsebesült.

Ukrajna
orosz-ukrán háború
eltűntek
áramszünet
Volodimir Zelenszkij

Most

Népszerű

Holtrészeg sofőrt kaptak el Magyarkanizsán

A magyarkanizsai Néphősök utcában állították meg a rendőrök szombaton azt a sofőrt, akiről hamarosan kiderült, szó szerint holtrészegen, 3,85 ezrelékes véralkoholszinttel vezette járművét.