Ugrás a tartalomra
Tanjug/Dan Himbrechts/AAP Images via AP, File

Több száz millió tonna szén-dioxid került a levegőbe az ausztrál tűzvész miatt

2020-01-16
10:51
2020-01-16
10:59
Forrás
www.elobolygonk.hu
A mostani kibocsátás Ausztrália teljes 2019-es kibocsátásának háromnegyedét teszi ki.

Az Ausztrália keleti partján tomboló tüzek füstjéből szeptember óta körülbelül 400 millió tonna szén-dioxid került a Föld légkörébe. Ez a mennyiség meghaladja a 116 legalacsonyabb kibocsátású ország összesített éves kibocsátását a szakemberek szerint. Ausztrália teljes 2019-es kibocsátásának háromnegyedét teszi ki. A 2011–2012-es bozóttűzszezon azért ennél is szennyezőbb volt, akkor a szeptembertől januárig tartó időszakban 650 millió tonna környékén állapította meg a tűzvészből származó kibocsátást az Európai Unió Kopernikusz-programjának légkör-megfigyelő szolgáltatása. Nyolc évvel ezelőtt azonban sokkal kiterjedtebb volt, és inkább az északi és nyugati területeket érintette a tűz, míg az idei bozóttüzek Új-Dél-Wales államban koncentrálódnak, ahol még csak hasonló méretű pusztítás sem történt az elmúlt húsz évben. A 2018-as ausztrál nemzeti klímajelentés szerint a kontinensen 1910 óta valamivel több mint 1 Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet, így a szakértők szerint kijelenthető, hogy a klímaváltozás már hozzájárult ahhoz, hogy egyre nagyobb tűzkatasztrófák sújtják az országot.

Ausztrália
tűz
tűzvész
szén-dioxid
szén-dioxid-kibocsátás

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Megtalálták a csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.