Ugrás a tartalomra
Pixabay/MurlocCra4ler

Tömegében lesz szükség bevándorlókra az új német gazdasági és klímavédelmi miniszter szerint

2022.01.13
15:29
Forrás
Magyar Szó
Ma 300 ezer betöltetlen állás van az országban.

Tömegében lesz szükség bevándorlókra Németországban, hogy megakadályozzák a termelékenység csökkenését és a megújuló energiaforrásokra való áttérés kudarcát, amelyeket a súlyos munkaerőhiány idézhetne elő – jelentette ki Robert Habeck új német gazdasági és klímavédelmi miniszter.

Ma 300 ezer betöltetlen állás van az országban, és arra számítunk, hogy ez akár egymillióra, sőt még tovább emelkedhet. Ha ezt nem csökkentjük, akkor valós termelékenységi problémák állnak elő – hangsúlyozta a tárcavezető. Hozzátette: a képzések fejlesztése, illetve a család és a karrier összehangolásának megkönnyítése segíthet ugyan, de a bevándorlók számának növelése is elengedhetetlen lesz a mérnökök, az iparosok és az ápolók körében. „Ezt meg kell szerveznünk – jegyezte meg.

A Zöldek tagjaként politizáló Habeck kiemelte: kolosszális feladat lesz Németország számára, ha valóban el akarja érni az üvegházhatású gázok csökkentését az ipar energiaigényének kielégítése mellett.

A koronavírus-világjárvány hatásai miatt Németország tartani tudta a 2020-ra kitűzött 40 százalékos csökkentést, de 2021-re már megszűntek ezek a hatások, és a kibocsátás ismét emelkedni kezdett. Ennek egyik oka, hogy Németország úgy döntött, az év végéig leállítja az összes atomerőművét, és emiatt nagyobb arányban használnak szénalapú erőműveket.

A megújuló energiaforrások jelenleg Németország energiaszükségletének 43 százalékát fedezik, de ezt 2030-ig igen jelentősen, 80 százalékra kellene növelni – mutatott rá a miniszter.

Megjegyezte, hogy az áramfogyasztás ebben az időszakban ráadásul várhatóan jelentősen emelkedni is fog, mert az emberek tömegesen kezdenek például elektromos járműveket használni.

bevándorló
Németország
munkaerő
gazdaság

Most

11:41, Frissítve: 12:03

Javult Salman Rushdie állapota

Salman Rushdie-t levették a lélegeztetőgépről, már beszélni is tud, állapota javult. Az írót egy New York-i rendezvényen késelték meg pénteken.
09:47, Frissítve: 12:09

Túlnyomóan borús idő várható

Szerbiában ma túlnyomóan borús idő várható, helyenként esővel, helyi záporral, zivatarral. Az ország északi részében napközben megáll az eső, de a déli vidékeken időnként egészen estig lesz csapadék.

Népszerű