Ugrás a tartalomra
fotó: Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin

A törvényesség mellett tüntettek Moszkvában

2019-06-23
18:47
2019-06-23
18:53
Forrás
MTI
A tiltakozás kiváltó oka az volt, hogy a hónap elején őrizetbe vették Ivan Golunov újságírót, egy ellenzéki hírportál munkatársát.

A rendőrségi adatok szerint mintegy 1800-an demonstráltak az orosz fővárosban a társadalom törvényességet követel jelszó alatt vasárnap. A hatóságok által engedélyezett tiltakozás kiváltó oka az volt, hogy a hónap elején kábítószerrel való üzérkedés címén, állítólag hamis bizonyítékok alapján átmenetileg őrizetbe vették Ivan Golunov újságírót, az ellenzéki Meduza hírportál munkatársát. A megmozdulást az orosz libertárius párt és a független újságíró szakszervezet kezdeményezte. A résztvevők azt hangsúlyozták, hogy Golunov csak egy volt az Oroszországban ártatlanul megvádolt emberek közül és sürgették, hogy más, hasonlóan gyanús hétterű ügyeket is vizsgáljanak felül.

Egy hete mintegy 2 ezren követelték a Golunov elleni törvénytelen fellépés kivizsgálását és az abban szerepet vállaló rendőrök felelősségre vonását, az orosz büntető törvénykönyv kábítószer vásárlásáról és birtoklásáról rendelkező 228. cikkének enyhítését.

fotó: Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin

A 36 éves Golunovot június 7-én vette őrizetbe és bántalmazta a moszkvai rendőrség, azt állítva, hogy a hátizsákjában és lakásán kábítószert találtak. Az ügy széles körű, politikai hovatartozástól független felháborodást váltott ki Oroszországban, mert felmerült a gyanúja annak, hogy a hatóságok hamis vád alapján próbálták meg elhallgattatni az újságírót, aki cikkeiben gátlástalan uzsorásokról és egy, a temetkezési ágazatra rátelepedő szervezetről írt. A bűnügyeknek az újságíró szerint moszkvai városi tisztségviselők és biztonsági szervek vezetői is részesei voltak. A kábítószer-ügyben Golunov mindvégig kitartott ártatlansága mellett.

Június 12-én - engedély nélkül - mintegy 1200-an tüntettek Golunov mellett. A rendőrség akkor mintegy félezer embert, köztük Alekszej Navalnij ellenzéki politikust, valamint több ellenzéki és külföldi újságírót őrizetbe vett.

Moszkva
tüntetés

Most

17:31, Frissítve: 18:17

Megkezdődött a 12. Nemzeti Vágta Budapesten

Nagy Arnold címvédő a mai előfutamon sikeresen győzedelmeskedett, ami azt jelenti, hogy a Temerint képviselő vajdasági lovas és Fantázia lova biztosan ott lesznek a holnapi középfutamon.

Népszerű

Fegyveres bankrablás Szabadkán

Fegyveres bankrablás történt ma reggel Szabadkán. Senki sem sérült meg. Az álarcos elkövető a Dimitrije Tucović, közismertebb nevén a Borovo utcájában lévő Postatakarékot rabolta ki.