Ugrás a tartalomra

Tovább emelkedik a földrengés áldozatainak száma

2023.02.07
13:53
2023.02.07
17:23
Forrás
Pannon RTV
Meghaladja a 5000 a hétfői törökországi és szíriai földrengés halálos áldozatainak a száma. Az eddigi adatok szerint további 24 ezer személy sérült meg.

Több ezer épület omlott össze, a többszintes lakóházak mellett archeológiai lelőhelyek, várak, vallási épületek, illetve utak és közművek szenvedtek hatalmas károkat. Eddig további két földmozgást észleltek Törökországban, egyet éjjel, egy újabbat pedig a reggeli órákban.

Egyhetes nemzeti gyászt hirdetett a török államfő az ország délkeleti tartományait sújtó pusztító földrengés miatt. A Richert skála szerinti 7,8 erősségű földmozgás több mint 5600 épületet döntött romba. A halottak és a sérültek száma is folyamatosan nő.

Hami Askoy, Törökország belgrádi nagykövete: „Ez a legnagyobb földrengés, ami Törökországot sújtotta 1939 óta. Sok épület összedőlt, sok ember életét veszítette. Vučić elnök a vezetők közül az elsők között nyilvánított részvétet és reggel már Gašić miniszterrel tárgyaltunk, biztosítottak arról, hogy azonnal útnak indítanak egy szakosodott egységet Törökországba, hogy segítsenek.”

A Törökországgal határos Szíria északi részéből is hatalmas károkról és komoly áldozatokról számolnak be a híradások. A földmozgást Libanonban, Kazahsztánban, Grúziában és Izraelben is érezték. Két további rengést is regisztrált Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Intézet. Egyet kedd éjjel, egyet pedig hajnalban.

Egész Európából és távolabbról is érkeznek mentőegységek, amelyek az idővel versenyt futva kutatnak túlélők után. A kármentesítésen mintegy 20 ezren dolgoznak, csak Isztambulból mintegy 13 ezren érkeztek, sokan közülük önkéntesek. A Turkish Airlines nemzeti légitársaság a katasztrófa sújtotta országrészbe ingyenesen szállítja azokat, akik segítséget nyújtanának.

Megérkeztek Törökország földrengés-sújtotta térségébe a Szerb Belügyminisztérium mentőegységei is. A szerb államfő utasítására két egység indult útnak hétfő este 27 fővel és egy keresőkutyával.

És további mentőegységeket is küld Szerbia a földrengés sújtotta Törökországba - jelenti a szerb belügyminisztérium. A tűzoltó- és mentőegység 18 tagja ma 18 órakor indul Törökországba, ahol segítenek a természeti katasztrófa általi problémák megoldásában. A bori, valjevói, užicei és niši egységek egy tűzoltóautóval, négy kisteherautóval és négy terepjáróval indulnak Nišből, és várhatóan holnap csatlakoznak kollégáikhoz.

Külön számlát nyitott Törökország és Szíria lakosságának támogatása céljából a Szerbiai Vöröskereszt. A számlára befizetett összeget a földrengésben leginkább károsult, legrászorulóbb személyeknek osztják majd ki. A Nemzetközi Vöröskereszt és a Nemzetközi Vörös Félhold Mozgalom egy nemzetközi humanitárius szervezet, amelynek célja az emberi élet és egészség védelme, és a szenvedések megelőzése. A felajánlott pénzösszeget a belgrádi NLB Kommerciális Bank nevére, a 205-32824-71-es számlaszámra, a 6046-355 0000 megjelöléssel lehet befizetni.

Mentőcsapatot küldött Törökországba a magyar Baptista Szeretetszolgálat. A HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport és egy sürgősségi ellátást végző egészségügyi csoport indult útnak hétfő este. 16, főként kutató-mentő és egészségügyi szakemberrel, valamint öt mentőkutyával indultak útnak két tonna felszereléssel. A magyar Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság koordinálásában egy ötvenöt fős, hat orvost is soraiban tudó kutató-mentő alakulat, a HUNOR is elindult a katasztrófa sújtotta török területekre.

Törökország
földrengés

Most

18:12, Frissítve: 18:17

Két nap alatt ezer kilométert repült egy mentett kis hattyú

Példa értékű összefogással és sikersztorival zárult a kis hattyú megmentése. A jeladóval ellátott kis hattyú a szabadon engedését követően egy hónapra, április 12-én útnak indult, a legfrissebb adatok alapján, jelenleg a Fekete-tengernél tartózkodik.
17:18, Frissítve: 19:33

Az éghajlatváltozás a méztermelésre is kihat

Az enyhe téli időjárás és az éghajlat változása a méhészeket is nehéz helyzetbe hozza. A méhészek elmondása szerint idén szokatlanul korán virágzásnak indult a repce és az akác, aminek hatására a méhek is idő előtt megkezdték munkájukat.
16:04

421 hete az élen

Novak Đoković a 421. hetet kezdte meg az ATP-lista élén. A világ legjobb teniszezőjének jelenleg 10.035 pontja van, ezzel pedig tovább növelte előnyét az olasz Jannik Sinnerrel szemben.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.