Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Chinatopix

Tovább emelkedik a koronavírus áldozatainak száma

2020.02.01
08:11
2020.02.01
16:31
Forrás
Pannon RTV
Kínában már 259-re nőtt a tüdőgyulladást okozó vírus halálos áldozatainak száma, míg a fertőzötteké csaknem 12 ezerre növekedett.

A tartományi székhelyen Vuhanban eddig 192 ember halt meg. A legújabb haláleseteket a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományból jelentették. Kínán kívül a járványnak nem volt halálos áldozata, de 25 országban már száznál is több beteget tartanak nyilván. Többek között Oroszországban, Olaszországban, Nagy-Britanniában és Svédországban is. Szerbiában és Magyarországon még nem mutatták ki a vírust.

A szükségállapot miatt evakuálják a Vuhanban tartózkodó szerbiai állampolgárokat. Kimentésüket Franciaország közreműködésével oldják meg. A három szerb állampolgárt vélhetően ma szállítják repülővel Istresbe, ahol elvégzik a szükséges egészségügyi vizsgálatokat.

Szerbiában nem kell túlzottan tartani a vírus megjelenésétől - mondta el Közügyek című műsorunkban Marijan Ivanuša, az Egészségügyi Világszervezet belgrádi irodavezetője. Hozzátette, amennyiben valaki kapcsolatba kerül olyan betegekkel, akiknek bizonyítottan koronavírus-fertőzésük van, és kialakulnak a tünetek, azonnal fel kellene hívniuk az egészségügyi szolgálatot.

Marijan Ivanuša, belgrádi irodavezető, Egészségügyi Világszervezet: „Az embereknél körülbelül a negyedik vagy ötödik napon jelenhetnek meg a tünetek, azt követően, hogy kapcsolatba kerültek a vírussal, tehát a megfertőződés után, és ezek a tünetek nagyon enyhék lehetnek, mint egy megfázás vagy influenza, semmi szörnyű. Csak a betegek egy kisebb részénél alakul ki a betegség súlyosabb formája, kisebb részüknél, ami azt jelenti, hogy 18-20, legfeljebb a megfertőzöttek 25 százalékánál alakul ki a betegség súlyosabb formája.”

Eközben Magyarországon elkészült a koronavírus-járvány helyi terjedését megakadályozni hivatott akcióterv. Ez egyebek mellett előirányozza a hőkamerák szolgálatba helyezését, az ingyenes információs vonal létrehozását, illetve az orvosi háttér biztosítását. Az előírások szerint kiemelt figyelmet kell fordítani a Kínából érkezőkre is, de azokra is, akik bizonyítottan fertőzött emberekkel kerültek kapcsolatba.

Egészségügyi vészhelyzetet hirdettek pénteken az Egyesült Államokban a koronavírus terjedése miatt. Az ország területére vasárnaptól nem léphetnek be olyan nem amerikai állampolgárok, akik az elmúlt két hétben Kínában jártak. Az onnan hazatérő amerikai állampolgárokat pedig karanténba helyezik. Kínából érkező repülőgépeket a továbbiakban csak hét amerikai légikikötő fogad, ahol karanténnak alkalmas külön helyiséget rendeztek be.

Peking bírálja Washingtont az erre vonatkozó döntése miatt. A kínai külügyminisztérium közlése szerint ezzel a döntésével a Fehér Ház rossz példát mutat, és az semmiképpen sem jó szándékát tükrözi. Peking ugyanakkor együttműködik a WHO-val és más országokkal, hogy fenntartsák a globális és a regionális egészségügyi biztonságot. Az Európai Uniót pedig arra kérték, hogy könnyítse meg Kína számára az uniós tagországok által gyártott egészségügyi felszerelések sürgős beszerzését.

A koronavírussal kapcsolatos legfrissebb adatokat ide kattintva követhetik.

koronavírus
Kína
tüdőgyulladás
vírusfertőzés
fertőzés
Vuhan
Oroszország
Olaszország
Nagy-Britannia
Svédország
Marijan Ivanuša
Egészségügyi Világszervezet

Most

12:26, Frissítve: 12:58

Lélekben megújulva

Nagyböjti lelki napot tartottak Kelebián a Márton Áron Közösségi Házban. A Vajdasági Pax Romana alapítása óta minden évben szervez programokat a karácsony és a húsvét előtti időszakban, azzal a céllal, hogy a hívekhez közelebb hozzák az ünnepeket.
10:38, Frissítve: 11:04

Két nép ezeréves barátsága

Március 23-a lengyel-magyar barátság napja. A két nép barátsága közel ezer évre, Szent László királyig nyúlik vissza. Lengyelország 1939-es német, valamint szovjet megszállását követően elsőként a magyar állam nyújtott segítő kezet a lengyeleknek.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.