Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Petros Karadjias

Tovább pusztít a tűz Görögországban, Szerbia kész segíteni

2021.08.07
19:16
Forrás
MTI, Szerbiai RTV
Görögország-szerte több mint 150 tűzgócot tartanak számon, ketten már életüket vesztették a tűzvészekben.

Több helyen ellenőrizetlenül terjednek a lángok. A görög főváros mellett súlyos a helyzet Evia szigetén, házakat, ültetvényeket tett tönkre a tűz. A szigeten több falu lakosságát evakuálni kellett, sajtóbeszámolók szerint éjszaka is folyt a mentés. Az illetékesek felhívják a figyelmet, hogy az oltást nehezíti az erős szél, továbbá a rendkívüli hőség, egyes helyeken 45 foknál is többet mértek. A Dél-Európát sújtó erdőtüzek egyik felelőse szakemberek szerint a klímaváltozás. A görög miniszterelnök, Kiriákosz Micotákisz úgy fogalmazott, ha van még olyan ember, aki kételkedik a klímaváltozás rendkívül súlyos következményeiben, menjen el Görögországba és nézze meg a pusztító tűzvész intenzitását, továbbá az okozott károkat. 

Veszélyesen rossz a levegő a görög fővárosban az erdőtüzek miatt. Athénban a füst és a már harmadik napja szinte folyamatosan hulló hamu miatt csaknem elviselhetetlen a levegő. A hatóságok fölszólították a lakosokat, hogy tartsák zárva az ablakokat, és lehetőleg ne menjenek ki a szabadba. A polgári védelem szerint a szél éjjel csillapodott, ezzel lehetőség nyílt a tűzoltóknak, hogy megfékezzék az Athéntól északra tomboló tüzeket. Tűzfészkek vannak a szerbiai turisták körében is népszerű Évia szigetén, a Peloponnészoszi-félsziget déli részén, valamint a félsziget nyugati vidékén, Pirgosztól keletre.

Tanjug/AP Photo/Petros Karadjias

Szerbia készen áll, hogy segítsen megfékezni a görögországi tüzeket - ezt tette közzé Instagram-oldalán a szerb köztársasági elnök. Aleksandar Vučić egyúttal támogatásáról biztosította a görög lakosságot és az államvezetést. Mint írta, Szerbia részvétét küldi a görögöknek, és a nehéz pillanatokban kész mindenben segíteni Görögországot. Nem csak a tűz elleni küzdelemben nyújtana támogatást, hanem a súlyos következmények felszámolásában is - írja Aleksandar Vučić.

Görögország
erdőtűz
Athén
rossz levegőminőség
Aleksandar Vučić

Most

21:21

Vučić: Több az újszülött, mint tavaly

521-gyel több gyermek született idén, az év első 6 hónapjában Szerbiában, mint tavaly ugyanebben az időszakban - jelentette ki Aleksandar Vučić az Instagram-profilján feltöltött videóban brüsszeli hivatalos látogatása előtt.
18:36, Frissítve: 18:58

Megállapodás a napraforgó áráról

Megállapodás született a napraforgó áráról a tiltakozó gazdák és a szerb kormány között. A Szerbiai RTV szerint a napraforgó felvásárlási ára kilogrammonként 73 dinár lesz, a kifizetés határideje pedig október 15.
16:26, Frissítve: 17:37

Dániel történetén keresztül közelebb Istenhez

Új élmények, új barátok, játékok és egy kis tanulás - erről szól az idei református tábor Szabadkán. A gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a bibliai eseményekkel és ily módon közelebb kerülhetnek Istenhez.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.