Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo

Továbbra is hadiállapot van érvényben Ukrajnában

2022.05.19
18:23
Forrás
Pannon RTV, Szerbiai RTV, MTI, euronews.com
Újabb ukrán fegyveresek adták meg magukat az Azovsztal acélműnél – közölte az orosz védelmi minisztérium.

Az ukrán vezetés  pedig arról beszél, hogy az oroszok offenzívája nem úgy alakul, ahogy azt Moszkva tervezte, ezért inkább a háborús propagandával akarják menteni a menthetőt. A harcban álló feleket kívülről figyelve az Európai Unió tovább erősíti védelmi kapacitásait és segítséget ígér Kijevnek.

Tanjug/AP Photo

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök javasolta a parlamentnek a hadiállapot újbóli meghosszabbítását Ukrajnában. A hadiállapot február 24-e óta tart, azóta, hogy Oroszország megtámadta a szomszédját. A hadiállapot május 25-ig van érvényben, ennek meghosszabbítását kérte most az államfő. Szokásos videóüzenetében az ukrán elnök arról is beszélt, nem úgy áll a helyzet, ahogyan azt az orosz szeretnék. Mint mondta, amikor a második világháborúban a németek érezték, hogy vesztésre állnak, egyre gyakrabban emlegették egy csodafegyver bevetését, amely megfordítaná a háború állását. A csodafegyver soha nem jött el, most pedig Oroszország beszél egy csodafegyverről, egy lézerről, amely mindennél erősebb lenne.

Volodimir Zelenszkij, elnök, Ukrajna: „Mindez egyértelműen az invázió bukását bizonyítja. De azt is megmutatja, hogy félnek beismerni, milyen óriási mértékű hibákat követtek el a legmagasabb állami és katonai szinteken. Ezért egyre több „csodafegyverrel” fognak előállni, ahogy az ukrán fegyveres erők és az ország védői lépésről lépésre felszabadítják az országunkat.”

Tanjug/AP Photo

Európai uniós diplomaták is úgy látják, az orosz elnök elszámította magát, amikor támadást indított Ukrajna ellen. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerint Oroszország éppen az ellentétét érte el annak, amit szeretett volna.

Charles Michel, elnök, Európai Tanács : „Valójában Vlagyimir Putyin máris a vesztese ennek a háborúnak. A Kreml valójában nagyot tévedett: a saját katonai erejével kapcsolatban, az ukrán ellenállás erejével kapcsolatban, és az európai elhivatottsággal és egységgel kapcsolatban. Újra életet vitt a NATO-ba, amely hamarosan tovább bővül, sikerült megerősítenie az európai védelmi rendszert, és olyan erőssé tette a transzatlanti kapcsolatokat, mint amilyenek sosem voltak a második világháború óta.”

Tanjug/AP Photo

Az Európai Bizottság újabbnál újabb módszereket keres Ukrajna megsegítésére. Most az ország újjáépítésére terveznek adni 9 milliárd eurót elérő kölcsönt még 2022 folyamán. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint még nem lehet tudni, meddig tart a háború, ám már most gondolni kell az újjáépítésre is.

Ursula von der Leyen, elnök, Európai Bizottság: „Ez a háború a hajtóereje a törekvésünknek, hogy megerősítsük Európa ellenálló képességét. Tudjuk, hogy Ukrajna a frontvonalban van, és védi európai értékeinket. Továbbra is mellettük állunk a háború során, és akkor is, amikor újraépítik az országukat.”

Az Európai Bizottság arról is döntött, hogy 248 millió eurót biztosít a háborús menekülteket fogadó európai uniós tagállamok támogatására. A pénzt az az öt ország - Magyarország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Csehország – kapja, amelyre a legnagyobb terhet rótta a háború, illetve a menekültek befogadása. A forrásokat a tagállamok a menekültek azonnali megsegítésére és a külső uniós határok igazgatására szolgáló kapacitások növelésére használhatják.

8:55 - Az orosz hadsereg azt állítja a lézerfegyvereket csak a drónok ellen használják. Pár nappal ezelőtt orosz rakéták találták el az ukrajnai derhacsi Művelődési Házat. A romok eltakarítását megkezdték. Az épület humanitárius segélyelosztó-pontként működött. A sikeres ukrán ellentámadások ellenére is folytatódnak a harkivi térségben az orosz bombázások. Azovsztalból folyamatosan menekítik ki az ukrán katonákat, újabb 694 személynek sikerült elhagynia a mariupoli acélmű területét. Az evakuált katonákat orosz fennhatóságú területre szállítják, az orosz vezetés azonban megakadályozná, hogy fogolycsere útján szabaduljanak.

6:50 - Az ukrán-magyar határszakaszon 5590 ember lépett be szerdán Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4269-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek. A beléptetettek közül a rendőrség 329 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - tájékoztatott az ORFK. Az ukrajnai háború elől hétfőn 215 ember, köztük 96 gyermek érkezett Budapestre vonattal - tették hozzá.

6:50 - Négy civil meghalt Szeverdonyeck támadásában. Szeverdonyecket csütörtök reggel óta ágyúzzák az orosz fegyveres erők – számolt be Szergej Hajdaj, a Luhanszki régió vezetője. A vezető elmondta, a támadások intenzitása miatt voltak helyek, ahová két órán keresztül nem tudott kiszállni az ukrán mentőszolgálat. Hozzátette: május 18-án négyen vesztették életüket a bombázásokban és más luhanszki város is napok óta tűz alatt van.

Tanjug/AP Photo
Ukrajna
ukrajnai háború
Oroszország
Vlagyimir Putyin
Volodimir Zelenszkij
lézer
fegyver
Azovsztal
Mariupol

Most

21:35, Frissítve: 21:45

Spanyolország a világbajnok!

Spanyolország 6–5-re megnyerte az ötméterespárbajt, így övék a világbajnoki cím! A budapesti világbajnokságon a férfi vízilabdatorna címvédője, Olaszország ötméteresekkel kapott ki a fináléban.
20:07, Frissítve: 20:21

Sainz pályafutása első futamgyőzelmét aratta

Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Brit Nagydíjat Silverstone-ban, amely a rajt utáni hatalmas baleset miatt egyórás kényszerszünetet követően folytatódott.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.