Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo

Továbbra is lángokban állnak az erdők Törökország déli részén

2021.08.02
21:38
2021.08.03
15:06
Forrás
MTI, euronews
Az erdőtüzek szerdán kezdődtek az Antalya üdülővárostól 75 kilométerre keletre fekvő Manavgat városánál. Csütörtökre már tucatnyi térségbeli tartományban, így az üdülőövezetben fekvő tengerparti Aydinban és Muglában is lángra kapott a növényzet.

Turisták sokaságát kellett kimenekíteni a szállodákból, több ezer embernek kellett elhagynia otthonát. A lángoló növényzet miatt haszon- és vadállatok egyaránt elpusztultak, jókora termőterületek perzselődtek fel. Egyes településeken megszűnt az áramszolgáltatás.

Szombaton újabb tűzgóc keletkezett a népszerű égei-tengeri Bodrum üdülőváros környéki hegyvidéken, a tűzöltők megpróbálják megfékezni a lángokat, még mielőtt elérnék a lakott területeket. Műholdfelvételeken az látszik, hogy az Antalya és Mersin tartományokban égő növényzet füstje elérte a tőlük 150 kilométerre fekvő Ciprust.

Tanjug/Satellite image ©2021 Maxar Technologies via AP

Az Európai Unió három különleges tűzoltó repülőgépet küld Törökországba, hogy segítse az erdő- és bozóttüzek oltását - közölte Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos hétfőn.

Janez Lenarcic elmondta, az Európai Unió a katasztrófahelyzetek kezelésének támogatására létrehozott polgári védelmi mechanizmusának keretében Horvátország egy, Spanyolország kettő Canadair repülőgépet biztosít az oltási munkálatokhoz.

Az EU teljes szolidaritásáról biztosítja Törökországot a tűzvész okozta időszakban, és készen áll további segítséget nyújtani - tette hozzá az uniós biztos.

Az Európai Unió mellett Ukrajna és Irán is helikopterekkel segít az oltásban.

Tanjug/AP Photo

Hasonló tüzek terjednek Olaszország déli részén is. Az Adriai-tenger partján fekvő Pescarában több mint 30 embert kellett légzési panaszokkal ápolni, miután felgyulladt egy közeli fenyőerdő. Szicíliában is több száz tűzoltó küzd a lángokkal. A kormány az északi tartományokból átvezényelt mentőalakulatokat a déli régiókba.

Az elmúlt fél évszázad legsúlyosabb erdőtüze pusztít Finnországban mintegy 300 hektáron ég az erdő, ami a szokatlanul száraz és meleg nyárral hozható összefüggésbe. Az erős szél pedig csak tovább táplálja a tüzet, a lángok az egyik fakoronáról terjednek át a másikra. Szemben az Egyesült Államok nyugati részén vagy Európa egyes déli területein pusztító erdőtüzekkel, a gyéren lakott észak-finnországi régiókban az erdőtűz nem okoz károkat az ingatlanokban, és embereket sem kellett evakuálni.

Oroszországban több, mint 838 ezer hektárnyi területen ég az erdő. A lángok ellen küzdelemben mintegy ötezer embert, valamint 745 járművet és 20 repülőgépet vetettek be. A legtöbb erdőtüzet a Karéliai Köztársaságban és Jakutföldön, valamint Irkutszk és Leningrád megyében oltották el.

Görögországban a helyenként 45 fokos hőség is nehezíti a tüzek megfékezését. 

Törökország
erdőtűz

Most

18:21, Frissítve: 18:28

Orbán: Nőni fog a nyomás a határon

A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babiš társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz.
16:19, Frissítve: 17:43

Újrahasznosítják a szennyvíziszapot Szabadkán

Biomasszát állítanak elő a felhasználásával. Ez egyelőre egy kísérleti projekt. Az ehhez szükséges tesztültetvények a Regionális Hulladéktároló és Hulladékgazdálkodási Kft. területén találhatók. Az illetékesek bemutatták az eddig elért eredményeket.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.