Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo

Továbbra is lángokban állnak az erdők Törökország déli részén

2021.08.02
21:38
2021.08.03
15:06
Forrás
MTI, euronews
Az erdőtüzek szerdán kezdődtek az Antalya üdülővárostól 75 kilométerre keletre fekvő Manavgat városánál. Csütörtökre már tucatnyi térségbeli tartományban, így az üdülőövezetben fekvő tengerparti Aydinban és Muglában is lángra kapott a növényzet.

Turisták sokaságát kellett kimenekíteni a szállodákból, több ezer embernek kellett elhagynia otthonát. A lángoló növényzet miatt haszon- és vadállatok egyaránt elpusztultak, jókora termőterületek perzselődtek fel. Egyes településeken megszűnt az áramszolgáltatás.

Szombaton újabb tűzgóc keletkezett a népszerű égei-tengeri Bodrum üdülőváros környéki hegyvidéken, a tűzöltők megpróbálják megfékezni a lángokat, még mielőtt elérnék a lakott területeket. Műholdfelvételeken az látszik, hogy az Antalya és Mersin tartományokban égő növényzet füstje elérte a tőlük 150 kilométerre fekvő Ciprust.

Tanjug/Satellite image ©2021 Maxar Technologies via AP

Az Európai Unió három különleges tűzoltó repülőgépet küld Törökországba, hogy segítse az erdő- és bozóttüzek oltását - közölte Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos hétfőn.

Janez Lenarcic elmondta, az Európai Unió a katasztrófahelyzetek kezelésének támogatására létrehozott polgári védelmi mechanizmusának keretében Horvátország egy, Spanyolország kettő Canadair repülőgépet biztosít az oltási munkálatokhoz.

Az EU teljes szolidaritásáról biztosítja Törökországot a tűzvész okozta időszakban, és készen áll további segítséget nyújtani - tette hozzá az uniós biztos.

Az Európai Unió mellett Ukrajna és Irán is helikopterekkel segít az oltásban.

Tanjug/AP Photo

Hasonló tüzek terjednek Olaszország déli részén is. Az Adriai-tenger partján fekvő Pescarában több mint 30 embert kellett légzési panaszokkal ápolni, miután felgyulladt egy közeli fenyőerdő. Szicíliában is több száz tűzoltó küzd a lángokkal. A kormány az északi tartományokból átvezényelt mentőalakulatokat a déli régiókba.

Az elmúlt fél évszázad legsúlyosabb erdőtüze pusztít Finnországban mintegy 300 hektáron ég az erdő, ami a szokatlanul száraz és meleg nyárral hozható összefüggésbe. Az erős szél pedig csak tovább táplálja a tüzet, a lángok az egyik fakoronáról terjednek át a másikra. Szemben az Egyesült Államok nyugati részén vagy Európa egyes déli területein pusztító erdőtüzekkel, a gyéren lakott észak-finnországi régiókban az erdőtűz nem okoz károkat az ingatlanokban, és embereket sem kellett evakuálni.

Oroszországban több, mint 838 ezer hektárnyi területen ég az erdő. A lángok ellen küzdelemben mintegy ötezer embert, valamint 745 járművet és 20 repülőgépet vetettek be. A legtöbb erdőtüzet a Karéliai Köztársaságban és Jakutföldön, valamint Irkutszk és Leningrád megyében oltották el.

Görögországban a helyenként 45 fokos hőség is nehezíti a tüzek megfékezését. 

Törökország
erdőtűz

Most

15:44, Frissítve: 15:50

Szent István-nap Palicson és Szabadkán

Szombaton lesz Vajdaságban a Szent István-napi központi ünnepség. Palicson már 15 órától kirakodóvásárral várják a látogatókat, 18 órakor zenés vendégváró, 19 órakor pedig ökumenikus kenyérszentelő lesz a Vigadónál.
15:05

Óriási beruházás érkezik Magyarországra

Bejelentették Magyarország eddigi legnagyobb beruházását. Debrecenben a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), a világ legnagyobb akkumulátorgyártója hozza létre második európai üzemét.
13:26

Újabb delfintámadás Japánban

Újabb delfintámadás ért két fürdőzőt egy japán strandon, egyiküket kórházba kellett szállítani. Nem először történt ilyesmi, már legalább hat hasonló esetről tudnak.

Népszerű