Ugrás a tartalomra

Továbbra is milliók áram nélkül Ukrajnában

2022.11.27
08:49
2022.11.27
08:55
Forrás
BBC, Szerbiai RTV
277. napja tart az Ukrajnában zajló háború.

Nagyon lassan javul a helyzet Ukrajnában az áramellátást illetően, továbbra is hatmillió ukrán háztartás van áram nélkül. A helyi infrastruktúrát ért támadások tekintetében Kijev után Odessza, Lviv, Vinnicja és Dnyepropetrovszk területei a legérintettebbek - tudósít a BBC.

Délen, Herszonban pedig megkezdték a lakosság kimenekítését a támadások és a tetemes károk miatt. Volodimir Zelenszkij Kijev városvezetését kritizálta, mivel szerinte nem jól szervezték meg az áram és víz nélkül maradt lakosok védelmét.

Az ukrán elnök részt vett azon a kijevi nemzetközi konferencián, amelynek témája a legszegényebb országokba irányuló élelmiszerexport volt. Zelenszkij bejelentette, hogy 60 hajót küldenek gabonával Ukrajna kikötőiből az aszály és éhínség által leginkább sújtott országokba.

Mindeközben Oroszországban Vlagyimir Putyin egy másik rendezvényen, az orosz Rostek nevű állami hadiipari vállalat megalakításának 15 éves jubileumi ünnepségén vett részt, ahol kijelentette, az orosz fegyverek a győzelem fegyverei, amelyekkel felszabadítják Ukrajnát a neonáci vezetés alól.

Tovább folytatódott a fogolycsere is a két ország között: kilenc orosz katonát küldtek vissza az ukránok, Moszkva pedig 12 ukránt engedett el, akik között három civil személy is volt - őket eltűntként tartottak nyilván.

Ukrajna
háború
áram
Volodimir Zelenszkij
Vlagyimir Putyin

Most

14:02, Frissítve: 14:18

Jogászkonferencia Palicson

Határtalan kisebbségi jogvédelem címmel tartanak jogász konferenciát Palicson. Az eseményt a Vajdasági Magyar Jogász Egylet a magyarországi Kisebbségi Jogvédő Intézettel karöltve szervezte meg.
13:10, Frissítve: 13:27

Ne hagyjuk elveszni a disznótorozás hagyományát!

Hagyományos disznótoron vehettek részt az érdeklődők a szabadkai Makkhetes helyi közösségben. Az esemény célja, hogy tovább őrizzék a tradíciót, megismertessék a fiatalok körében is, majd a befolyt összeget jótékony célja fordítsák.
12:11, Frissítve: 12:22

Zenés könyvbemutató Magyarkanizsán

Közelít valaki címmel tartotta meg zenés könyvbemutatóját Vári Fábián László Kossuth-díjas kárpátaljai költő Magyarkanizsán a Regionális Kreatív Műhely próbatermében.

Népszerű