Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Aftab Alam Siddiqui

Továbbra sem javul a koronavírus-helyzet a világban

2020-10-28
14:25
2020-10-28
15:56
Forrás
Pannon RTV
Összesítve több mint 44 millióan fertőződtek már meg. A Nyugat-Balkán országai is magas számokat mutatnak a közzétett statisztikák alapján.

Fotó: Tanjug/Photo/Markus Schreiber

Horvátországban elrendelték az egészségügy mozgósítását a kórházi kezelésre szoruló új koronavírusos betegek számának növekedése miatt. A horvát válságstáb jelentése szerint az elmúlt egy nap alatt 1412-vel nőtt az azonosított fertőzöttek száma, így elérte a 38 621-et. 

Szlovéniában már 25 579-re emelkedett az igazoltan fertőzöttek száma. Jelko Kacin kormányszóvivő szerint a szlovén kórházakban súlyos a helyzet. Kiemelte, bár az intézmények bővítették kapacitásaikat és további kórházi ágyakat állítottak fel az úgynevezett Covid-osztályokon, végül kénytelenek lesznek leállni a terjeszkedéssel, mert nem lesz személyzet, amely ápolja a betegeket.

Bosznia-Hercegovinában a járvány miatt országos veszélyhelyzetet hirdettek. Jelenleg az ország területén kijárási tilalom vagy korlátozás nincs érvényben. Korlátozás mentesen utazhatnak be többek között Montenegró, Horvátország, valamint Szerbia állampolgárai, amennyiben közvetlenül az állampolgárságuk szerinti országból lépnek be Bosznia-Hercegovinába. A többi országból érkezőknek 48 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszt felmutatása szükséges. A legfrissebb adatok alapján Bosznia-Hercegovinában összesen 43 151 fertőzött esetet regisztráltak már. 

Fotó: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski 

Észak-Macedóniában 628 új esetet jegyeztek az elmúlt 24 órában, így az igazoltan fertőzöttek száma 28 ezer fölé emelkedett. 

Albániában a legfrissebb adatok alapján jelenleg mintegy 20 ezer személynél mutatható ki a koronavírus. A tiranai kormány továbbra sem engedélyezi a diszkók, éjszakai klubok működését, az éttermek nyitva tarthatnak. 

Montenegróban 182-vel nőtt az elmúlt egy napban a fertőzöttek száma, így összesen 17 091-en fertőződtek meg koronavírustól. Az országban járványügyi veszélyhelyzetet rendeltek el. Kijárási tilalom van érvényben 22 és 05 óra között. A turisták számára is kötelező bel- és kültéren a maszkok viselése. 

koronavírus
járvány
világ
Balkán
régió

Most

22:06, Frissítve: 23:17

Ferencváros-Barcelona 0-3

Az FC Barcelona 3-0-ra legyőzte a budapesti Puskás Arénában a Ferencvárost a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában, így továbbra is százszázalékos teljesítménnyel vezeti a G-csoportot.
21:51, Frissítve: 21:59

Felére csökken a bérleti díj Belgrádban

Decemberben és januárban a bérleti díj felét kell majd fizetniük azoknak a belgrádi vendéglátóipari egységeknek, amelyek a város tulajdonában lévő üzlethelyiségekben működtetik vállalkozásukat – jelentette ki a szerb főváros alpolgármestere.
20:44, Frissítve: 20:54

Online nyílt nap a Kosztolányiban

A bemutatkozást mindenki megtekintheti, aki csütörtökön, december 3-án csatlakozik a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium Facebook-oldalán meghirdetett eseményhez.
18:41

WHO: Otthon is viseljünk maszkot!

Otthon is javasolt a védőmaszk viselése a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében, amikor az emberek vendégeket fogadnak, és nem tartható a szükséges távolság - figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet.
17:16, Frissítve: 21:20

A beutazókat is érinti a várható osztrák szigorítás

December hetedikétől több járványügyi szabályozás is módosul Ausztriában. Egyes esetekben oldanak a korlátozásokon, míg más esetekben szigorítás várható, amennyiben a kormány dönt róla. A szigorítás egyebek között a beutazókat is érinti.

Népszerű

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.