Ugrás a tartalomra
A tüntetők szombat éjjel
Tanjug/AP via Noah Berger

Tragédiák sora Charlottesville közelében

2017-08-13
09:14
2017-10-04
12:20
Virginia államban a szélsőjobboldali és az antifasiszta tüntetők estek egymásnak.

A terroristák módszereit idéző módon hajtott a tömegbe egy férfi az Amerikai Egyesült Államokban, Charlottesville városában. Egy nőt gázolt halálra. A környéken egy rendőrségi helikopter is lezuhant. A fedélzeten tartózkodó két rendfenntartó életét vesztette. Virginia államban a szélsőjobboldali és az antifasiszta tüntetők estek egymásnak.

Egy amatőr felvételen megörökítették a tragikus pillanatot, amikor egy fiatal nőt halálra gázol egy a felvonulók között száguldozó ámokfutó szombaton.

Az ügyben a szövetségi nyomozóiroda, azaz az FBI munkatársai is nyomoznak. A gázolással egy húszéves férfit gyanúsítanak, akit az eset után azonnal letartóztattak. Egy rendőrségi helikopter is lezuhant. A rajta utazó két belügyi dolgozó azonnal életét vesztette. A tragédiák sora a Virginia állambeli Charlottesville közelében történetek, ahol szélsőjobboldali fehér fölényt is népszerűsítő tüntetők csaptak össze antifasiszta felvonulókkal. A kormányzó szükségállapotot hirdetett.

A szélsőjobboldali Unite the Right azaz az Egyesítsük a jobboldalt felvonulást azért szervezték, mert a Virginia Egyetem el akarja vitetni Robert Edward Lee tábornok szobrát. Azét a katonai vezetőjét, aki a polgárháború idején rabszolgaság mellett kardoskodó déliek egységeit vezette. Az emlékmű mellett és ellen is több százan tüntettek. A két tábor között elfajultak az események. Egymásnak ugrottak az emberek.

A rohamrendőrök sokáig csak az árnyékből figyelték a történteket. Csak később avatkoztak be. Az USA első embere mélységesen elítélte az erőszakhullámot. Donald Trump azt mondta: nyomon követi a borzasztó események fejleményeit, és a lehető legkeményebb szavakkal tudja csak illetni a gyűlöletnek, a megszállottságnak, az erőszaknak ezeket a megnyilvánulásait. Donald Trump, elnök, Amerikai Egyesült Államok: „A legerősebb mértékben elítéljük ezt a hallatlan gyűlöletet, fanatizmust és erőszakot. Minden oldalról. Régóta megy ez az országunkban. Nem Donald Trump. Nem Barack Obama. Nagyon hosszú ideje tart. Nincs helye Amerikában. Létfontosságú, hogy mielőbb visszaállítsuk a törvényt és a rendet, illetve hogy megvédjük az ártatlan életeket.”

Az Egyesült Államok elnöke twitter üzenetében kifejtette: nincs helye az ilyesfajta erőszaknak. Gyerünk, fogjunk össze - fogalmazott Trump, aki békére szólította fel a feleket, hogy soha többé ne kelljen félve sétálniuk a gyerekeknek és a családoknak Amerika utcáin.

áldozat
Charlottesville
Egyesült Államok
meghalt
szélsőjobboldal
tüntetés
Virginia

Most

12:57, Frissítve: 13:43

Megjelent A 100 leg... céglista

A Szerbiai Kőolajipari Vállalat volt a legnyereségesebb 2016-ban, a Szerbiai Villanygazdaság a legnagyobb, a Bambi konszern kapta a legjobb minősítést az országban.
12:46, Frissítve: 12:57

Nem haladnak megfelelően a Brexit-tárgyalások

Az eddigi haladás nem elég ahhoz, hogy tovább lehessen lépni a jövőbeli kapcsolatok kérdéseit érintő második tárgyalási szakaszra - mondták pénteki brüsszeli találkozójukon a bennmaradók.

Népszerű