Ugrás a tartalomra
Tanjug/Hunter Dawkins/The Gazebo Gazette via AP)/The Gazebo Gazette via AP

Trópusi viharrá gyengült hétfőre az Ida hurrikán

2021.08.30
19:57
2021.08.30
20:07
Forrás
MTI
Trópusi viharrá gyengült hétfőre az Ida hurrikán az egyesült államokbeli Mississippi állam délnyugati részén, de továbbra is heves záporokra lehet számítani, amelyek életveszélyes áradásokat okozhatnak - közölte az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ.

A hurrikán okozta károkról egyelőre nem készült el a pontos összesítés, de az amerikai média beszámolói szerint az Ida "letarolta" Louisiana államot miután partot ért a Mexikói-öbölnél fekvő louisianai Port Fourchonban. Az ötfokozatú Saffir-Simpson-skálán négyes erősségű hurrikán óránként több mint 240 kilométeres sebességű széllökésekkel érte el a déli tagállam partjait. A hurrikán következtében a partvidéken található utak járhatatlanná váltak, ugyanis víz alá kerültek. A lezúduló csapadék nagy területeket árasztott el, a vihar fákat döntött ki, megrongálta az elektromos vezetékeket, amelynek következtében New Orleans városa sötétségbe borult.

Helyi idő szerint vasárnap az egész város áramellátása megszűnt, miután mind a nyolc távvezeték meghibásodott, amely áramot szállít New Orleansba - jelentette az Entergy Louisiana közműszolgáltató. Az egyesült államokbeli áramszünetek nyomon követésére létrehozott PowerOutage.us című honlap adatai szerint vasárnap késő este több mint egymillió otthon és vállalkozás maradt áram nélkül.

LaToya Cantrell, New Orleans polgármestere arra kérte a városban élőket, hogy maradjanak otthon, vagy a menedékhelyeken, mert a városban - az áramszolgáltatás hiánya miatt - "bizonytalan a helyzet". Hasonlóképpen nyilatkozott Shawn Ferguson rendőrfőnök, aki éberségre intette honfitársait. Közölte azt is, hogy a rendőrség a fosztogatás megakadályozása végett megnöveli a járőrök létszámát.

Tanjug/David Grunfeld/The Advocate via AP

A Louisiana államban található Lafourche megye kórházában az áramkimaradás miatt az egészségügyi dolgozók kénytelenek voltak manuálisan lélegeztetni az erre szoruló betegeket, és közben egy másik emeletre is el kellett költöztetniük őket.

A szintén Louisiana államban található Ascension megyéből jelentették ezidáig az egyetlen halálesetet. A helyi seriff irodája arról számolt be, hogy egy 60 éves férfi életét vesztette, amikor a vihar fát döntött a házára.

A vihar érkezése előtt szinte az összes tengeri olajkitermelést felfüggesztették, és Louisiana, valamint Mississippi államok partmenti kikötőit lezárták.

Ida hurrikán
Lousiana
vihar
katasztrófa

Most

18:36, Frissítve: 18:58

Megállapodás a napraforgó áráról

Megállapodás született a napraforgó áráról a tiltakozó gazdák és a szerb kormány között. A Szerbiai RTV szerint a napraforgó felvásárlási ára kilogrammonként 73 dinár lesz, a kifizetés határideje pedig október 15.
16:26, Frissítve: 17:37

Dániel történetén keresztül közelebb Istenhez

Új élmények, új barátok, játékok és egy kis tanulás - erről szól az idei református tábor Szabadkán. A gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a bibliai eseményekkel és ily módon közelebb kerülhetnek Istenhez.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.