Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Evan Vucci/2021.01.07.

Trump felmentésére szólította fel a képviselőház az alelnököt - elutasította

2021-01-13
08:36
2021-01-13
17:22
Forrás
Hirado.hu, MTI
Az amerikai képviselőház határozatban szólította fel az alelnököt Donald Trump leköszönő republikánus elnök elmozdítására az alkotmány 25. kiegészítése alapján. Mike Pence elutasította Trump felmentését.

Egy hét múlva foglalja el elnöki székét a demokrata Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok 46. elnöke. Hivatalosan január 20-án ejtenék meg Biden beiktatását. Az amerikai képviselőház kedden este határozatban szólította fel Mike Pence alelnököt Donald Trump leköszönő republikánus elnök elmozdítására az alkotmány 25. kiegészítése alapján. Miközben mielőbbi leváltását sürgeti a képviselőház, Trumpot sorra tiltják le a legnagyobb közösségi oldalakról.

Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite, Pool

Mike Pence kedden Nancy Pelosi demokrata párti házelnöknek címzett levelében elutasította a 25. kiegészítés alkalmazását, amelynek alapján a kabinet többségi szavazatával alkalmatlannak minősítheti Trumpot, és így az elnöki hatalom az alelnökre ruházódik át. Pelosi korábban közölte, hogy amennyiben a 25. kiegészítés alkalmazása nem jár sikerrel, az úgynevezett impeachmenthez, vagyis az alkotmányos felelősségre vonási eljáráshoz folyamodnak. A képviselőház ma vagy legkésőbb holnap szavazhat az impeachment eljárás megindításáról Trump ellen az amerikai kormány elleni lázadás szításának vádjával.

Fonet/AP

Trump először vett részt nyilvános eseményen azóta, hogy egy héttel ezelőtt követői betörtek a Capitoliumba. Öt halálos áldozatot követelt az incidens. A leköszönő amerikai elnök kedden a déli határfal texasi Alamóban lévő szakaszához látogatott el, az illegális migráció megállítására megépített falhoz. A látogatás előtt az ellene készülő impeachment eljárás kapcsán is nyilatkozott.

Donald Trump, leköszönő elnök, Amerikai Egyesült Államok: „Ez valóban a politika történetének legnagyobb boszorkányüldözésének folytatása. Nevetséges, teljesen nevetséges. Ez a felelősségre vonás óriási haragot vált ki, és mégis megteszik. Tényleg szörnyű dolog, amit csinálnak. Az, hogy Nancy Pelosi és Chuck Schumer ezen az úton haladnak tovább, úgy gondolom, hatalmas veszélyt jelent hazánk számára és óriási haragot vált ki. Nem akarok erőszakot.”

Pixabay

A felelősségre vonást egyébként a képviselőházon túl a többségében republikánus szenátusban is el kell fogadniuk. A dolog érdekessége, hogy nem csak a Demokrata Párt, de a Republikánus Párt egyes tagjai is támogatásukat fejezték ki az impeachment mellett. A szenátus republikánus frakcióvezetője, Mitch McConnell örül az eljárásnak, mert mint mondta, ez lehetőséget biztosít arra, hogy a republikánus párt megszabaduljon Donald Trumptól.

Donald Trump
Mike Pence
alelnök
amerikai
demokrata
republikánus
képviselőház

Most

15:58, Frissítve: 16:04

Vasárnap nem oltanak

Az oltásra továbbra is online formában az eUprava portálon, továbbá telefonon reggel 8 és este 8 óra között a 0800 222 334-es számon lehet jelentkezni.

Népszerű

Mi a hosszú élet titka?

Az adai Krizsán Ferencet századik születésnapján látogatta meg stábunk. Arra voltunk kíváncsiak, hogy szerinte mi a hosszú és boldog élet titka.