Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Trump megvétózta a rendkívüli állapotot elutasító döntést

2019-03-15
23:22
Forrás
MTI
Donald Trump amerikai elnök pénteken megvétózta a kongresszusnak a rendkívüli állapotot elutasító döntését.

Elnöksége első vétóját Trump a Fehér Házban jelentette be Kirstjen Nielsen, a belbiztonsági tárca vezetője és William Barr igazságügyi miniszter jelenlétében.

A kongresszus szabadon dönthet erről a határozatról és nekem az a kötelességem, hogy ezt megvétózzam. Büszkén vétózom meg - fogalmazott Trump. Nielsen az Egyesült Államok déli határain kialakult, általa veszélyesnek ítélt helyzetre hívta fel a figyelmet, William Barr pedig leszögezte: az elnök vétója teljesen jogszerű.

Trump február 15-én a Fehér Házban tartott sajtókonferencián jelentette be a rendkívüli állapot kihirdetését, hogy a kongresszus megkerülésével teremtse elő a pénzügyi forrásokat a mexikói-amerikai határon építendő falhoz.

A rövid ünnepségen az elnök megköszönte a javaslatát támogató republikánus politikusok voksát, az elutasító szavazatokat pedig a valóság elleni szavazatnak minősítette.

Trump
megvétózta
rendkívüli állapot

Most

14:33, Frissítve: 16:17

Magyar pártok az EP-választáson

Hogy áll össze az Európai Parlament? Hány képviselő van, hány a magyar? Összefoglalónkból kiderül, melyik magyar pártoknak volt képviselőjük az előző EP-ben, és melyik pártcsaládokkal dolgoztak.

Népszerű

Ebolagyanús pácienset kezelnek

Elszabadult a kongói Ebola-járvány

Megfékezhetetlenné vált a Kongói Demokratikus Köztársaságban kitört Ebola-járvány, s a helyzet olyan súlyos lehet, mint a 2013-2016 közötti, három államra kiterjedő egészségügyi válság idején volt.