Ugrás a tartalomra
Pixabay/geralt

Tüntetések Európa több országában az áremelkedések miatt

2022.02.15
08:37
Forrás
MTI
A magas energiaárak miatt tüntettek Romániában, Nagy-Britanniában, Görögországban.

Nagy terhet ró a rezsidíjak emelkedése az egész nyugat-európai gazdaságra. Egyre több ágazat, a mezőgazdaság és az ipar is megérzi az áremelkedést, amely a termékeken keresztül a fogyasztókat sújtja.

Hétfőn Romániában és Nagy-Britannia több városában is voltak tüntetések a növekvő energiaárak miatt.

Görögországban több száz liternyi tejet öntöttek ki az útra a gazdák, akik Lárisza városának közelében az autópályán gyülekeztek, elzárva a forgalmat. Azt mondták, ha nem lép az athéni kormány, tönkremennek. Az évtizedek óta nem látott infláció következtében legalább 20, de egyes termékek esetében akár 50 százalékos áremelkedés sújtja a vásárlókat Görögországban.

Bukarestben az alumíniumipari szakszervezetek tüntettek a magas energiaárak miatt. A demonstrálók a munkahelyüket féltik, azt követelik, hogy a kormány korlátozza a villamosenergia és a gáz árát. A román kormánynak azonban az EU-tól kell felhatalmazást kapnia ahhoz, hogy állami támogatással védje meg a veszélyeztetett munkahelyeket.

Több ezren vonultak utcára Londonban és Manchesterben is, ahol az energiaárak sürgős csökkentését követelték a kormánytól. Volt, aki azt írta táblájára: a háborúkat csökkentsék, ne az életszínvonalat. A földgáz- és villanyszámlák tavaly októberben rekordszintet értek el az Egyesült Királyságban.

Európa
tüntetés
Románia
Nagy-Britannia
Görögország
energiaár

Most

07:59, Frissítve: 08:28

Reagált a forint gyengülésére az MNB

Erősödött csütörtök reggelre a forint a nemzetközi devizakereskedelemben a főbb devizákkal szemben, miután az előző nap történelmi árfolyammélypontot állított be.
07:39, Frissítve: 08:26

Ma kezdődik a Nyárhangoló fesztivál Palicson

A VM4K négynapos rendezvényén koncertekkel, közéleti, irodalmi, színházi kerekasztal-beszélgetésekkel, kirakodó vásárral, táncházzal, helytörténeti sétával és gyermekprogramokkal várják a látogatókat. A programokra a belépés ingyenes.

Népszerű