Ugrás a tartalomra
Tanjug/David Joles/Star Tribune via AP

Tüntetések kezdődtek Minneapolisban, miután a rendőrség meggyilkolt egy fegyvertelen férfit

2020-05-28
17:59
2020-05-28
18:08
Forrás
Szerbiai RTV, Index.hu, HVG.hu
Kedd óta folynak tüntetések az Amerikai Egyesült Államokbeli Minneapolis városában. A tüntetés kiváltó oka egy afroamerikai férfi, George Floyd halála.

A férfi hétfőn vesztette életét, miután az őt előállító rendőrök egyike percekig térdelt a nyakán. Floyd hiába jelezte fuldokolva többször is a rendőrnek, hogy nem kap levegőt.

Még aznap este békés tüntetés szerveződött, de az fokozatosan egyre erőszakosabbá vált. Szerdára tüntetők csoportjai már kövekkel és gázpalackokkal támadtak a biztonsági erőkre, épületeket gyújtogattak és fosztogattak.

Válaszul a rendőrök borsspray-t, könnygázt, villanógránátot és gumilövedéket is bevetettek. A tüntetés közelében szerdán egy embert megöltek, a gyanúsított pedig őrizetben van.

A hétfői intézkedésben részt vevő négy rendőrt elbocsájtották, az ügy kivizsgálásába pedig bekapcsolódott a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) és az Igazságügyi Minisztérium is.

Minneapolis
Amerikai Egyesült Államok
gyilkosság
rendőrség
tüntetés

Most

16:18, Frissítve: 16:27

Újra vesztegzár alatt van Melbourne

Az intézkedés mintegy ötmillió ausztráliai lakost érint, az emberek csak munkába, iskolába, bevásárolni vagy orvosi vizsgálatra mehetnek, egyébként az otthonukban kell tartózkodniuk.

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.