Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Tüntetések, menekülés - az orosz nép reakciója Putyin bejelentésére

2022.09.21
19:12
2022.09.21
20:13
Forrás
Pannon RTV
Több oroszországi városban is tüntetések kezdődtek, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette a részleges mozgósítást. Az orosz férfiak menekülnek, Moszkvából már nem lehet repülőjegyet kapni.

Putyin reggel jelentette be, hogy az orosz-ukrán háború folytatásához 300 ezer orosz állampolgárt mozgósít. A hírre országszerte tüntetések kezdődtek: a szibériai Irkutszkban és az orosz Távol-Keleten fekvő Ulan-Udéban az emberek az utcákra vonultak, és transzparensekkel fejezték ki nemtetszésüket. Habarovszkból és Jakutszkból is utcai demonstrációkat jelentettek. A transzparenseken a "Le a mozgósítással!", vagy a "Nincs háború, nincs sírhalom" felirat olvasható.

A hatóságok mindenhol felléptek a tüntetők ellen, akik börtönbüntetésre számíthatnak, mely akár 15 év is lehet.

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

A tüntetőket, a nemzetközi sajtóban megjelent fotók szerint, Moszkvában is sorra viszik el a rendőrök.

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianićenko

Aki csak teheti, menekül. Ezt bizonyítja a tény, hogy az Oroszországból induló repülőjáratokra gyorsan elfogytak a jegyek. A harcképes korú férfiak két főállomása a törökországi Isztambul és az örményországi Jereván - ezekbe az országokba az oroszok vízum nélkül utazhatnak. Egyes információk szerint a repülőjegyek ára is felugrott: Dubajba például 300 000 rubelért, vagyis mintegy 5 000 euróért lehetett csak jegyet váltani a reggeli bejelentést követően, az utolsó jegyek ára pedig a 9 000 eurót is elérte.

Hatalmas dugó alakult ki az orosz-finn közúti határon is. A menekülő férfiakból álló autósor hossza, helyi források szerint, a 35 kilométert is elérte.

Vlagyimir Putyin
orosz-ukrán háború
mozgósítás

Most

19:07, Frissítve: 20:25

Vajdasági sikerekben bővelkedett a Nemzeti Vágta

Emlékezetes, vajdasági sikerekben bővelkedő vágtát láthatott a közönség vasárnap délután Budapesten. A Temerint képviselő Földes Luca második lett a fináléban. Szerbia színeiben pedig Ördög Alen megnyerte a Nemzetközi vágta döntőjét.
19:04, Frissítve: 20:25

Betyáros virtus Ludason

Fekete, pej, szürke, deres de még tarka ló is versenyzett a 12. Ludasi Betyárnapon. Hátas-lovas és fogatos ügyességi lóversenyeket láthatott a közönség.
18:45, Frissítve: 20:25

Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok!

Ismét népzenétől volt hangos az oromhegyesi Faluház. Idén is megszervezték a nemzetközi Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok elnevezésű népzenei találkozót. A programon több mint 10 környékbeli és magyarországi csoport mutatkozott be.
17:20, Frissítve: 17:32

Gasztronómiai fesztivál Óbecsén

Az esős időjárás miatt a helyszín ezúttal a városi piac volt. A szervezők különféle ételekkel, termelői piaccal és koncertekkel várták a látogatókat.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.