Ugrás a tartalomra
Tanjug/Patrick Lantrip/Daily Memphian via AP

Tüntetések voltak a halállal végződő rendőri intézkedés miatt

2023.01.28
08:37
2023.01.28
08:46
Forrás
MTI
Memphis városában a rendőri erőszak ellen tüntetők lezártak egy autópályát, miután a rendőrség nyilvánosságra hozta a felvételeket egy halálos kimenetelű közúti ellenőrzésről.

Tennessee állam fővárosában péntek estére hirdettek felvonulást a 29 éves Tyre Nichols emlékére. Több százan gyűltek össze táblákkal, az élő felvételek alapján a lezárt autópályán senkit nem engedtek.

A városvezetés és a hatóságok attól tartottak, hogy a tiltakozás erőszakba fordul, ezért pénteken a Nemzeti Gárda ezer tagját helyezték készenlétbe.

Radikális csoportok este 8 órára New York városába tüntetést hirdettek meg, Seattle-ben szintén utcára hívták tagjaikat.

Az áldozat rokonai és Memphis rendőrfőnöke békés tiltakozást kértek. Megszólalt az ügyben Joe Biden is. Az elnök pénteken közleményt adott ki arról, hogy beszélt az áldozat szüleivel. Arra figyelmeztette azokat, akik igazságot követelnek, hogy ne válasszák az erőszak és rombolás útját, mert az "erőszak soha nem elfogadható". Felhívta a figyelmet, hogy a döntéshozóknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a büntető igazságszolgáltatás rendszere méltányos és pártatlan legyen, valamint egyenlő elbírálásban részesítsen mindenkit, figyelembe véve az emberi méltóságot.

Tyre Nicholst még január 7-én az esti órákban állították meg figyelmetlen vezetés miatt. A pénteken nyilvánosságra hozott felvételek alapján a gyanúsítottat a járőrök kirángatták autójából és megpróbálták megbilincselni, aki dulakodás után elszaladt. Az intézkedés során a rendőrök paprikasprayt és elektromos sokkolót használtak, a felvételek alapján rúgások és ütések is érték a megállított autóst.

Miután a férfi légzési nehézségekre hivatkozott, ezt követően hívták ki a mentőket, akik már válságos állapotban szállították kórházba. Tyre Nichols 3 nappal később belehalt a sérülésekbe.

Az öt intézkedő rendőrt az eset után néhány nappal elbocsátották, csütörtökön pedig hivatalosan is vádat emeltek ellenük, és őrizetbe vették őket. A vád ellenük emberölés, súlyos bántalmazás, valamint hivatali kötelesség megsértése, és súlyosított emberrablás.

A gyilkossággal megvádolt öt rendőr és az áldozat is afroamerikai.

Az áldozat családjának ügyvédei üdvözölték a vádemelést. A jogi képviselők még kedden közleményt adtak ki a boncolás eredményéről, amely egy független és elismert szakértő vizsgálatára hivatkozva azt írta, hogy "Tyre súlyos ütlegelés okozta kiterjedt vérzéses sérüléseket szenvedett el".

Memphis
New York
tüntetés
rendőr

Most

19:59, Frissítve: 20:08

Vízválság

Az évtized végére 40%-kal több édesvízre lesz szükségünk, mint amennyi elérhető lesz - állítják a szakértők.
19:21, Frissítve: 19:38

Ketyeg az éghajlati időzített bomba

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület kiadta legutóbbi jelentésének összefoglalóját, amelyben a tudósok rámutatnak, hogy nincs sok időnk az éghajlatváltozás elleni küzdelem megnyerésére, ezért a kibocsátások mielőbbi csökkentésére lenne szükség.
17:54, Frissítve: 20:31

Deli Andor: Versenyképes sofőrképzésre van szükség

Az Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Szakbizottsága tárgyalta meg az Európai Bizottság legutóbbi javaslatcsomagját, amely célja a jogosítvány megszerzésére vonatkozó szabályok megreformálása és a közlekedés biztonságának növelése.

Népszerű

Mától igényelhető a nyugdíjas kártya

A Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap kirendeltségeiben vagy elektronikus úton mától lehet igényelni a nyugdíjas kártyát, amely azonosításra szolgál bizonyos kedvezményekre való jogosultság érvényesítésekor.