Ugrás a tartalomra
Pixabay/Gaby Stein

Újabb korallfehéredés sújtotta a Nagy-korallzátonyt

2022.05.12
20:36
Forrás
elobolygonk.hu
Tengeri hőhullám okozhatta az ottani nyáron történt korallfehéredést a Nagy-korallzátonyon. Ausztrál tudósok szerint a jelenség a képződmény mentén vizsgált 719 zátony 91 százalékát érintette 2021–2022 nyarán.

A korallfehéredés akkor következik be, amikor a korallok a körülmények megváltozása miatt kilökik a szöveteikben velük szimbiózisban élő élő algákat. A kifehéredett korallokat könnyebben támadják meg betegségek, és a táplálékhiány miatti pusztulás fenyegeti őket. A 2021–22-es nyár volt a hatodik tömeges kifehéredés a Nagy-korallzátonyon 1998 óta, amelyből négy 2016 óta történt.

A Nagy-korallzátony, amely mintegy 348 ezer négyzetkilométeren terül el Ausztrália északkeleti partvidékének közelében, a világ korallzátony-ökoszisztémáinak tíz százalékát teszi ki.

Pixabay/Sabine Zierer

Az ausztrál nemzeti tudományos kormányhivatal, az Ausztrál Tengerészeti Tudományos Intézet és a Nagy-korallzátonyt kezelő tengeri nemzeti park hatóságának legújabb jelentése szerint a zátony egyes részein a tengerfelszín átlagos hőmérséklete 0,4 Celsius-fokkal haladta meg az átlagot. A déli féltekén beköszöntő nyár első hónapja, tavaly december volt a legmelegebb hónap, amit a zátonyon 1900 óta tapasztaltak.

A jelentés szerint február végén úgynevezett tengeri hőhullám alakult ki. A szakemberek szerint a legnagyobb veszélyt továbbra is az éghajlatváltozás jelenti a zátonyra. A zátony életét megzavaró problémák egyre gyakoribbá válnak, így kevesebb idő marad a korallok regenerálódására – figyelmeztettek a tudósok.

korallzátony
Nagy-korallzátony

Most

18:18, Frissítve: 18:28

Spanyol Nagydíj - Leclerc a pole pozícióban

A világbajnoki pontversenyt vezető Charles Leclerc, a Ferrari monacói pilótája nyerte a Forma-1-es Spanyol Nagydíj időmérő edzését, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd meg az első rajtkockából.

Népszerű