Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Ukrajna továbbra is kitart, és állja az orosz offenzívát

2022.05.17
13:03
2022.05.18
07:14
Forrás
Pannon RTV, MTI
Ukrajnának élő hősökre van szüksége – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

14:30 - Moszkva kiutasít két finn diplomatát. Oroszország válaszintézkedésként kiutasítja Finnország két diplomatáját - közölte kedden az orosz külügyminisztérium. A tárca bekérette a moszkvai finn nagykövetet, akinél tiltakozott a helsinki orosz diplomáciai képviselet munkatársának "alaptalan" kiutasítása miatt, amelyet Moszkva az EU oroszellenes szankciós kampánya részének tekint. A protestálás Finnország Oroszországgal szembeni "konfrontatív kurzusára" is vonatkozott, beleértve a "kijevi rezsimnek" történő fegyverszállításokat és az ukrán nacionalisták által "a Donyec-medencei és ukrajnai" civilek ellen elkövetett bűncselekmények eltussolását. Az Oroszország és az EU tagállamai közötti diplomáciai kapcsolatok az ukrajnai háború kezdetével megromlottak. A legtöbb uniós ország orosz diplomatákat utasított ki arra hivatkozva, hogy tevékenységük "nem egyeztethető össze diplomáciai státuszukkal". Ezekre az intézkedéskere Moszkva rendre szimmetrikusan reagált.

Pixabay/Hietapar

Eközben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter „fogyóeszköznek” nevezte Ukrajnát, és szerinte a Nyugat is annak tekinti, az ukrajnai háború pedig nem Ukrajna és Oroszország, hanem a Nyugat és Oroszország háborúja.

Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Több mint 260 ukrán harcos hagyta el keddre virradóra a mariupoli Azovsztal acélmű területét, sokan közülük sebesültek. Az illetékesek tovább dolgoznak azon, hogy a többi ottrekedt is kijöhessen a körbezárt gyárterületről – közölte a kijevi vezérkar. Ezzel úgy tűnik, hogy véget ért az Azovsztal-üzem, és egyúttal Mariupol ostroma. A sebesülteket egyelőre olyan helyekre szállították, amelyek orosz ellenőrzés alatt állnak, így a kimenekítettek vélhetőleg fogolycsere keretében térhetnek majd vissza az ukrán ellenőrzés alatt álló területekre.

Volodimir Zelenszkij, elnök, Ukrajna: „Szeretném hangsúlyozni: Ukrajnának élő ukrán hősökre van szüksége. Ez az elvünk. Úgy gondolom, hogy minden értelmes ember érteni fogja ezeket a szavakat. A Mariupol védőinek megmentésére indított akciót a hadseregünk és a hírszerzőink indították. Folytatjuk a munkát, hogy hazahozzuk fiainkat, de ezt a munkát finoman kell végezni. És kell hozzá idő. Emellett továbbra is folytatjuk a maximális diplomáciai tevékenységünket más területeken is Ukrajna érdekében.”

Ugyanakkor orosz közlés szerint 265 ukrán fegyveres adta meg magát az Azovsztalban, 16 ezret bekerítettek a luhanszki régióban. Szeverodonyeck és Liszicsanszk régiójában további mintegy 16 ezer ukrán katonát kerítettek be - mondta az orosz katonai szóvivő és a luhanszki "népköztársaság" belügyminiszter-helyettese. Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a ma délelőtti hadijelentésben azt mondta, hogy a körülzárt Azovsztalban egy nap alatt az Azov alakulat fegyveresei és az ukrán katonák közül 265-en tették le a fegyvert, illetve adták meg magukat. Közülük 51-en súlyos sebesültek. Az orvosi ellátásra szorulókat a donyecki "népköztársaság" novoazovszki kórházába küldték ellátásra és ápolásra.

Brüsszelben eközben továbbra is tárgyalnak az ukrán helyzet megoldásáról. Az uniós külügyminiszterek találkozóján hétfőn azonban nem született megegyezés az Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik, az olajszállítást is magában foglaló szankciós csomagról. Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő viszont közölte, további 500 millió eurót biztosítanak Kijev számára fegyvervásárlás céljából, így az EU által erre a célra elkülönített teljes összeg 2 milliárd euróra emelkedett.

Josep Borrell, kül- és biztonságpolitikai főképviselő, Európai Unió: „Az ukránok keményen ellenállnak. A háború helyzete ebben a pillanatban nem felel meg az orosz elvárásoknak. Az orosz hadsereget megállították az ukránok, és nekünk továbbra is támogatnunk kell őket fegyverekkel. Ezért hagyunk jóvá további 500 millió eurót a Védelmi Alapból.”

Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Súlyos ársokkot okozó globális búza- és étolajhiány alakult ki az ukrajnai háború miatt – közölte a brit jegybank kormányzója. Ukrajna a világgazdaság egyik jelentős búza- és étolajellátója, ha a háború miatt nem tud élelmiszert exportálni, azt jelentősen meg fogja érezni az európai piac – véli a pénzügyi szakember. Ezen felül az energiahordozók hiánya, az orosz gáz- és olajszállítás leállása is további inflációhoz és áremelkedéshez vezethet.

Volodimir Zelenszkij
Szergej Lavrov
Ukrajna
Josep Borrell
Oroszország
ukrajnai háború

Most

11:50

Csaknem 40 fokkal köszönt be a július

36-37 Celsius fokos meleggel köszöntött be a július. Jó hír viszont, hogy már csak pár napig kell kibírni a kánikulát, a jövő hét elején enyhe lehűlés érkezik térségünkbe. Nem szakad meg azonban a strandolós idő.
10:48, Frissítve: 10:55

Könnyítik a vasúti teherforgalmat

Elfogadta a szerb parlament Külügyi Bizottsága a szerb és a magyar kormány közötti közúti, vasúti és vízi forgalom határellenőrzéséről szóló megállapodás módosításait - írja közösségi oldalán Kovács Elvira.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.