Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ukrán elnöki iroda: heves harcok dúlnak Harkiv, Szumi megyékben és az ország déli részén - FRISSÜLŐ HÍR!

2022.02.25
22:24
2022.02.26
07:12
Forrás
MTI, hirado.hu, Euronews, Szerbiai RTV
Elfoglalták Csernobilt az orosz csapatok, a harcok pedig Kijev közelében is zajlanak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tegnap este általános mozgósítást rendelt el, délután pedig tárgyalásra szólította fel Vlagyimir Putyint. Az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok is újabb szankciókat léptetett életbe Oroszországgal szemben.

Meglehetősen heves harcok dúlnak Ukrajna és Oroszország fegyveres erői között az ország keleti részén Harkiv, északkeleten Szumi megyében, valamint az ország déli részén - közölte Mihajlo Podoljak, az elnöki iroda vezetőjének tanácsadója pénteki online sajtótájékoztatóján.

A tisztségviselő kitért arra, hogy az ukrán védelmi minisztériumtól délután kapott tájékoztatás szerint pénteken több mint ezer orosz katona vesztette életét a harcokban.

"Ez nagy szám. És ha a harci cselekmények ilyen ütemben folytatódnak az egész országban, akkor az Oroszországi Föderáció veszteségei csak növekedni fognak" - hangoztatta.

Podoljak hozzátette egyúttal, hogy az ilyen információk "nagyon fontosak a ma az államukért küzdő ukrán katonák pszichológiai állapota szempontjából". 

22:20

Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikáért felelős főképviselője, az EU-tagországok külügyminisztereinek rendkívüli pénteki tanácskozását követő sajtótájékoztatóján, nem zárta ki a lehetőségét annak, hogy szükség esetén harmadik, Oroszország elleni szankciócsomagra is tesznek javaslatot.

Az uniós főképviselő azt követően nyilatkozott, hogy a külügyminiszterek elfogadták az Oroszország elleni büntetőintézkedések második csomagját, válaszul az Ukrajna elleni orosz hadműveletekre. Ezek az intézkedések pénzügyi korlátozásokat tartalmaznak oroszországi vállalatokkal és bankokkal szemben, szerepelnek köztük az energiaszektort érintő korlátozások, a légiközlekedési ipart érintő szigorítások, a kettős felhasználású termékek és technológiák exportjának tilalma, és konkrét személyekre vonatkozó szankciós listák.

Oroszország elnöke Vlagyimir Putyin és külügyminisztere, Szergej Lavrov neve is szerepel a listán, az ő esetükben európai vagyonbefagyasztásról állapodtak meg a külügyminiszterek.

Borrell szerint Putyin elnök harmadikként csatlakozik két másik vezetőhöz Bassár el-Aszad szíriai és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökhöz az uniós szankciólistán.

Az uniós főképviselő a sajtókonferencián elmondta: a külügyminiszterek tárgyaltak arról is, hogy Oroszországot esetleg lekapcsolnák a SWIFT bankközi kommunikációs rendszerről, de ehhez nem volt meg a szükséges egyhangúság. Hozzátette azonban hogy ezt a lehetőséget továbbra sem zárták ki. Borrell azt is kijelentette, hogy "a lényeg, a pénteken elfogadott szankciósintézkedések minél előbbi végrehajtása". Hangsúlyozta, hogy harmadik szankciós csomag egyelőre nem várható.

Bodzsoni István, a Pannon RTV igazgatója elemezte az orosz-ukrán konfliktust a Közügyekben.

20:50

Végleg befejeződtek a 2014 óta felfüggesztett tárgyalások Oroszország csatlakozásáról a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) - áll a párizsi székhelyű szervezet honlapjára pénteken felkerült közleményben.

Az OECD a döntést "Oroszország Ukrajna elleni nagyszabású agressziójával" indokolta.

Az OECD jelezte azt is, hogy további lépéseket tesz az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok felülvizsgálatára. Konkrétan a szervezet moszkvai irodáját bezárják, Oroszország nem kap többé meghívást az OECD miniszteri értekezleteire és leállítják az Oroszország önkéntes hozzájárulásaiból finanszírozott, még el nem indított projekteket.

19:50

Orosz diverzáns- és felderítőcsoport tevékenykedik az ukrán főváros, Kijev egyik kerületében - figyelmeztetett az ukrán fegyveres erők vezérkari főnöksége. A közleményben arra kérték a Kijev északi részében, a Dnyeper folyó jobb partján lévő kerület lakóit, hogy tájékoztassák a hatóságokat, ha gyanús járműveket látnak, és készítsenek Molotov-koktélokat a betolakodók megsemmisítésére. Azokat pedig, akik a főváros védelmében nem akarnak részt venni, arra kérték, hogy maradjanak otthon. Az ukrán szárazföldi erők közölték: Kijev északnyugati határában az ukrán csapatok felrobbantottak három hidat, hogy így akadályozzák meg az ellenséges erők benyomulását a fővárosba. Az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója azt közölte, jelenleg harcok folynak a Kijev északnyugati határában fekvő három településnél.

A parlament sajtószolgálata közben arról tájékoztatott, hogy a mérőállomások jelentős része a radioaktivitás szintjének megemelkedését jelezte, miután az orosz csapatok megszállták a csernobili atomerőmű övezetét. Reggel Kijevben járt a metró, az óvóhelyként működő megállókba viszont sokan leköltöztek, hogy menedékben legyenek esetleges tüzérségi támadás vagy légicsapás elől.

17:45 - Az oroszok elfoglalták a Kijev melletti katonai repteret.

Az orosz hadsereg közölése szerint elfoglalták a Kijevtől mindössze hét kilométerre lévő hosztomeli repülőteret, és nyugati oldalról is bekerítették a várost. A reptér stratégiai fontosságú, mert a nagyobb orosz katonai szállítógépek is leszállhatnak ezen a helyen, vagyis ha az oroszok elfoglalták, akkor gyakorlatilag nagy mennyiségben, rövid idő alatt szállíthatnak katonákat Kijev elővárosába. A repülőteret állítólag már csütörtökön elfoglalták az oroszok, de az ukránoknak azután még – saját közlésük szerint – sikerült visszafoglalniuk. Az orosz védelmi minisztérium most azt közölte, hogy a repteret ismét elfoglalták, miután több mint kétszáz ukrán kommandóst likvidáltak a térségben.

17:00 - Hatalomátvételre buzdította az ukrán hadsereget Vlagyimir Putyin orosz elnök  az orosz biztonsági tanács pénteki tanácskozásán.

"Úgy tűnik, könnyebb lesz önökkel megállapodnunk, mint ezzel a kábítószerfüggőkből és neonácikból álló bandával, aki megtelepedett Kijevben, és túszul ejtette az egész ukrán népet" - mondta az orosz elnök. Putyin arra hívta fel az ukrán katonákat, hogy ne hagyják a nacionalistáknak élő pajzsként használni a békés lakosságot. Az orosz elnök szerint a banderisták és neonácik Ukrajna nagyvárosaiban, köztük Kijevben és Harkivban, nehézfegyvereket állítottak fel.

15:19 - Kész delegációt küldeni Minszkbe Vlagyimir Putyin orosz elnök az Ukrajnával folytatandó tárgyalásra - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken Moszkvában.

"Mint tudják, Ukrajna elnöke, (Volodimir) Zelenszkij ma kijelentette, hogy kész tárgyalni Ukrajna semleges státuszáról. Vlagyimir Putyin orosz elnök kezdetben azt mondta, hogy a különleges hadművelet célja a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaság segítése, többek között Ukrajna demilitarizálásával és nácitlanításával. És ez a semleges státusz szerves részét képezi" - mondta Peszkov. "Ebben az összefüggésben Vlagyimir Putyin, válaszul Zelenszkij javaslatára, kész Minszkbe küldeni egy orosz delegációt a védelmi minisztérium, a külügyminisztérium és az elnöki adminisztráció képviselőinek szintjén, hogy tárgyaljon az ukrán delegációval" - tette hozzá.
Peszkov szerint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök  megígérte Putyinnak, hogy biztosítani fogja a tárgyalási folyamathoz szükséges feltételeket, köztük a küldöttségek elhelyezését és biztonságát. A két államfő erről pénteken telefonon beszélt egymással.

14:12 - Oroszország hajlandó magas szintű tárgyalásokat folytatni Ukrajnával.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken telefonon egyeztetett Hszi Csin-ping kínai elnökkel, és elmondta: Oroszország hajlandó magas szintű tárgyalásokat folytatni Ukrajnával.

A kínai külügyminisztérium hivatalos weboldalán közreadott közlemény szerint Putyin elmondta: "az Egyesült Államok és a NATO hosszú ideje figyelmen kívül hagyta Oroszország jogos biztonsági aggályait, több alkalommal megszegték ígéreteiket, és folytatták a terjeszkedést keleti irányba". A kínai elnök a közlemény szerint elmondta: a helyzet Ukrajna keleti részén rendkívül gyors változáson esett át, amely jelentős aggodalmat keltett a nemzetközi közösségben. Hangsúlyozta: a kínai fél az ukrán kérdés különböző vetületeit egyaránt figyelembe véve hoz döntést az állásfoglalásáról. Hszi a hidegháborús gondolkodás elvetését szorgalmazta, és arra szólította a feleket, hogy vegyék figyelembe és tartsák tiszteletben egymás jogos biztonsági aggályait. Arról biztosította orosz hivatali kollégáját, hogy Peking támogatja az orosz felet abban, hogy tárgyalások útján rendezze a problémákat az ukrán féllel. Leszögezte: Kína mindig is egységes álláspontot képviselt a különböző országok szuverenitásának és területi egységének kijáró tisztelettel, valamint az ENSZ Alapokmányában foglalt rendelkezések és elvek betartásával kapcsolatban.

12:02 - További harci repülőgépeket és helikoptereket helyezett át a NATO Romániába, a szövetség keleti szárnyának megerősítése érdekében, válaszképpen az Ukrajnában kezdődött orosz hadműveletre - közölte a román Adevarul című lap.

Csütörtök délután két amerikai F-35 Lightning II típusú "lopakodó" vadászbombázó szállt le a dél-romániai Borcea légitámaszponton, amelyek - a bukaresti védelmi tárca közlése szerint - részt vesznek a légtérvédelmi járőrszolgálatban, a szövetséges légierők együttműködésének erősítése és a NATO reagáló- és elrettentőképesség növelése érdekében. Megérkezett Romániába négy AH-64-Apache és egy UH-60-Black Hawk harci helikopter is, amelyeket szintén Németországból vezényeltek át az Ukrajnával határos térségbe. Az ország keleti térségébe tartó amerikai harci helikopterek a temesvári nemzetközi repülőtéren szakították meg útjukat, hogy üzemanyagot vételezzenek.
 

Az Adevarul szerint az újonnan érkezett F-35-ösök a már korábban Romániába vezényelt nyolc amerikai és a 17 román F-16-ossal, illetve az amerikai haditengerészet négy F/A-18-as Super Hornet vadászrepülőgépével együtt védik a román légteret. Hozzájuk csatlakozik szükség estén az olasz légierőnek a Fekete-tenger partvidékén található Mihail Kogalniceanu katonai támaszponton állomásozó négy Eurofighter Typhoon harci repülője és a német légierő három ugyanilyen gépe - ez utóbbiak csütörtök este érkeztek Romániába.
 

Szintén a Fekete-tenger parti bázisra érkezett két hete az amerikai szárazföldi csapatok Németországból átvezényelt ezer katonája, az úgynevezett Puma harci kötelék, amelynek gerincét a németországi Vilseckben állomásozó 2. páncélos lovasezred Stryker harcjárművekkel felszerelt gépkocsizó lövészzászlóalja képezi

Robbanásokra ébredtek a kijeviek pénteken hajnalban. Egy lakóházat rakéta talált el, áldozatokról nem érkezett jelentés - írja az Euronews. A helyiek nagy része óvóhelyeken töltötte az éjszakát.

Az ukrán elnök általános mozgósítást rendelt el csütörtökön éjfél körül, ami azt jelenti, hogy mostantól nem hagyhatják el Ukrajnát a 18 és 60 év közötti férfiak. Ez a hadiállapot teljes időtartamára vonatkozik. Volodimir Zelenszkij rendelete értelmében behívnak minden sorkatonát és tartalékost.

Az orosz katonák elfoglalták a csernobili atomerőművet. Sajtóinformációk szerint túszul ejtették a személyzetet. A hírt a Reuters szerint Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója is megerősítette. Lehetetlen megmondani, hogy a csernobili atomerőmű biztonságos-e az oroszok teljesen értelmetlen támadása után - mondta a tanácsadó. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban azt közölte: a támadás a csernobili atomerőmű ellen hadüzenet egész Európának.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az EU-tagállamok vezetőinek brüsszeli rendkívüli csúcsértekezletétől ENSZ-békefenntartó misszió felállítását, illetve támogatását követelte hazájának. Az ukrán elnök hivatalos honlapján megjelent dokumentum indoklása szerint az általános mozgósítást Oroszország “agressziója” miatt rendelték el “az ország védelmének szavatolása, az ukrán fegyveres erők és más katonai formációk harci és mozgósítási képességeinek fenntartása végett”. Telegram-oldalán az ukrán elnök ENSZ-békefenntartó misszió támogatását követelte az uniós tagállamok vezetőitől.

Az Európai Unió tagállamainak állam- és kormányfői a csütörtök esti és péntek hajnali rendkívüli csúcstalálkozójukon megállapodtak az Oroszország elleni új szankciócsomagról, amely az ország pénzügyi szektorára, az energia- és a közlekedési ágazatára, a kettős felhasználású termékekre, valamint az exportellenőrzésre és az exportfinanszírozásra, a vízumpolitikára és további orosz személyek szankcionálására terjed ki. Az uniós vezetők azt követően ültek össze, hogy Oroszország támadást indított csütörtökön Ukrajna ellen. Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban rendelte el a katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az EU - és párhuzamosan az Egyesült Államok - ezért döntött újabb szankciócsomagról Oroszország ellen.

Több tucatnyi, az ukrajnai orosz invázió ellen tüntetőt tartóztattak le Moszkvában és Szentpéterváron, mert megszegték a hatóságok által elrendelt gyülekezési tilalmat. Dmitrij Muratov, a Novaya Gazeta Nobel-békedíjas főszerkesztője azt mondta: országuk Putyin elnök utasítására háborút indított Ukrajna ellen, és nincs senki, aki megállítsa. Oroszországban már száz önkormányzati képviselő írta alá azt a petíciót, amelyben elítélik a hadsereg Ukrajna elleni támadását mondván, példátlan atrocitásról van szó, amelyre nincs semmilyen indoklás. Az orosz támadás ellen több európai országban is szerveztek már tüntetést, ahogy az USA-ban is.

Miután erre számítani lehetett a csütörtökön hajnalban kezdődött orosz offenzíva miatt, sok ezren indultak el a nyugati határ felé, hogy még időben kijussanak az országból és ne kelljen bevonulniuk. Az ENSZ tudomása szerint egy nap leforgása alatt legalább százezer ember menekült el a harcok elől, nagyon sokan külföldre.

Az ukrán elnök péntekre virradó éjjel azt közölte, hogy az orosz hadsereg több fronton indított támadásának 137 halálos áldozata volt az első nap Ukrajnában. Arról nem beszélt, hogy közülük hányan civilek. Az ukrán hatóságok korábban 57 civil áldozatról és közel 170 sebesültről adtak hírt. Hírügynökségek arról is beszámolnak, hogy egy, a ma hajnalban az ukrán határon történt rakétatámadásban ukrán katonák haltak meg, sebesültek is vannak.

Ukrajna
Oroszország
harc
hadiállapot
robbantás

Most

21:20, Frissítve: 21:25

Bántalmazta lányát egy nő Pancsován

A dél-bánáti városban letartóztattak egy 32 éves nőt, mert a gyanú szerint erőszakosan bánt lányával, sértegette, gúnyolta, szidta, kezeit a babaetetőhöz kötözte és kidobta a teraszra.
19:59, Frissítve: 20:08

Vízválság

Az évtized végére 40%-kal több édesvízre lesz szükségünk, mint amennyi elérhető lesz - állítják a szakértők.
19:21, Frissítve: 19:38

Ketyeg az éghajlati időzített bomba

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület kiadta legutóbbi jelentésének összefoglalóját, amelyben a tudósok rámutatnak, hogy nincs sok időnk az éghajlatváltozás elleni küzdelem megnyerésére, ezért a kibocsátások mielőbbi csökkentésére lenne szükség.

Népszerű

Mától igényelhető a nyugdíjas kártya

A Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap kirendeltségeiben vagy elektronikus úton mától lehet igényelni a nyugdíjas kártyát, amely azonosításra szolgál bizonyos kedvezményekre való jogosultság érvényesítésekor.