Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/ Roman Chop

Ukrán T64-es harckocsik tartanak Bahmut irányába

2023.03.21
07:48
2023.03.21
16:10
Forrás
Euronews
A donyecki régió városának ostroma már hetek óta tart.

Moszkva közlése szerint az orosz csapatok Bahmut területének 70 százalékát ellenőrzésük alá vonták. Kijev szerint is súlyos a helyzet, különösen, hogy fogytán vannak lőszerből. Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök üdvözölte a lőszerhiány pótlására megszavazott újabb európai uniós csomagot. Elmondta, az európai partnerekkel való közös terv a tüzérség lőszerellátásának felgyorsításáról szól, amelynek értéke 2 milliárd euró. Ez egy stratégiai lépés, amely erősíti az egységbe vetett hitet és a bizalmat a terrorista állam feletti győzelem felé vezető úton. Az ukrán lőszerhiányra Washington is reagált. Az Egyesült Államok egy újabb 350 millió dolláros védelmi csomagot szán Kijevnek, amely nagy mennyiségű és különböző típusú lőszereket, rakétákat tartalmaz.

Washington reagált az orosz-kínai csúcsra is. Az Egyesült Államok azt várja a kínai elnöktől, hogy a most zajló moszkvai látogatásán az államok szuverenitása és területi egységének sérthetetlensége mellett érveljen, összhangban az ENSZ alapdokumentumával - hangzott el a Fehér Ház hétfői sajtótájékoztatóján. John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője utalt arra, hogy a Kína által előkészített 12 pontos béketerv is hangsúlyozza az államok területi sérthetetlenségét. Közölte, hogy az említett alapelvnek Ukrajnára is vonatkoznia kell, és ennek értelmében az orosz haderőt is vissza kell vonni Ukrajna szuverén területéről. A fehér házi illetékes reményét fejezte ki, hogy Hszi Csin-ping elnök befolyást gyakorol Vlagyimir Putyin elnökre annak érdekében, hogy leállítsák az orosz bombatámadásokat ukrán városok, kórházak és iskolák ellen. Megjegyezte: az Egyesült Államok ezzel szemben aggódik amiatt, hogy a kínai elnök Moszkvában megerősíti a fegyverszünetre vonatkozó javaslatát, amely megengedné, hogy orosz erők ukrán területen maradjanak. "Minden olyan tűzszünet, amely nem eredményezi az orosz erők eltávolítását Ukrajnából, gyakorlatilag ratifikálja Oroszország illegális területi hódítását, és lehetőséget ad számára a háború újraindítására egy előnyösebb időpontban" - fogalmazott John Kirby, összefoglalva az amerikai álláspont lényegét a kínai fegyverszüneti tervre vonatkozóan. Megjegyezte, hogy a világ nem engedheti meg Oroszország, Kína vagy bármely ország olyan taktikai húzását, amely befagyasztja a háborút a jelen helyzetben anélkül, hogy bármiféle látható utat kínálna Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának helyreállítása felé.

Ukrajna
Ukrajna háború
ukrajnai háború
orosz-ukrán háború

Most

16:49, Frissítve: 18:38

Gyerekfesztivál Magyarkanizsán

Több mint 300 gyerek vett részt a 15. Gyerekfesztiválon a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola szervezésében. A gyerekek több kategóriában léptek színpadra, de ez mellett barátkoztak és közös játékokban is részt vettek.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.