Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Ben Birchall

Végső búcsút vettek II. Erzsébet királynőtől

2022.09.19
19:50
2022.09.19
22:36
Forrás
Pannon RTV
II. Erzsébet brit királynő temetését több mint 500 tisztségviselő jelenlétében tartják, és a média által az évszázad eseményének nevezett szertartás a legmagasabb szintű logisztikai és biztonsági kihívás lesz London számára.

Végső búcsút vettek egykori rezidenciája, az ősi windsori kastély Szent György-kápolnájában II. Erzsébet királynőtől. A halálának bejelentését követő tíznapos gyászidőszak és gyászszertartás-sorozat utolsó mozzanataként, hétfőn a London nyugati határában fekvő legnagyobb királyi rezidenciára, a csaknem ezeréves windsori kastélyba szállították koporsóját. A kastély Szent György-kápolnájában, 800 meghívott jelenlétében végső gyászistentisztelettel vettek búcsút a királynőtől, majd koporsóját leeresztették a kápolna királyi kriptájába. A legszűkebb királyi család még lerótta kegyeletét az egykori uralkodó előtt, de ez a búcsúaktus már a kamerák távollétében, a nyilvánosság teljes kizárásával zajlott.

A temetésen több mint 500 állam- és kormányfő vett részt, köztük királyok, a japán császár, sejkek és szultánok. Szerbiát Ana Brnabić miniszterelnök képviselte, a Karađorđević családot pedig Aleksandar trónörökös.

Koporsóját a londoni Westminster Hall-ból a Westminster apátságba vitték. A díszmenet mellett, ott lépkedett a királynő négy gyermeke is. A monarchia ősi londoni koronázótemplomában búcsúszertartással adóztak a néhai uralkodó emlékének.

Nagy Tibor, történész: "Ne felejtsük el, hogy ebben a hetven évben jó néhányszor Angliában felerősödtek azok a hangok, hogy talán szakítani kéne a royalista, monarchisztikus világgal. Elég volt a királyokból. Anglia miért nem lehetne köztársaság? II. Erzsébet személye volt az, aki ezt visszafordította. Aki azt a hagyatékot hagyta most III. Károlyra, a fiára, hogy Anglia monarchisztikus állam volt, lesz és marad. A királynak mindig lesz helye, mert a király biztos pont."

II. Erzsébet királynő koporsója kora este megérkezett a brit uralkodók legnagyobb és legősibb rezidenciájára, a London nyugati határában emelkedő windsori kastélyhoz.

A királynőt egy utolsó búcsúszertartás után a kastély Szent György-kápolnájában helyezik végső nyugalomra. A Westminster-apátságban tartott másfél órás búcsúszertartás után II. Erzsébet királynő koporsója a királyi haditengerészet katonái vontatta ágyútalpon, lassú díszmenetben elindult a Hyde Park délkeleti sarkában emelkedő, hozzávetőleg egyórányi útra lévő Wellington-diadalívhez.

A Hyde Parktól gépjármű vitte a koporsót Windsorba. Az 1820-ban elhunyt III. György király óta az összes brit uralkodót itt helyezték végső nyugalomra.

Az amerikai elnök, Joe Biden, a kanadai elnök, Justin Trudeau és a francia elnök, Emmanuel Macron is feleségükkel érkeztek. De korábban számos híresség is több órát várakozott azért, hogy lerója kegyeletét a néha uralkodó előtt.

Akadtak olyan vezetők is, akik nem kaptak meghívást II. Erzsébet temetésére. Az Ukrajnával folytatott háború miatt Oroszország elnöke Vlagyimir Putyin nem vesz részt a szertartáson. De Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök sincs ott a temetésen, mivel segítette az orosz erőket az Ukrajnával folytatott harcban. Ali Hámeni iráni vezető sem kapott meghívást, mivel az állami tévé Adolf Hitlerhez hasonlította a királynőt. A katonák irányítása alatt álló Mianmár sem képviselteti magát a királynő temetésén.

"Ha megnézzük, hogy mennyi előkelő, ismert angol látogatott el a koporsóhoz, pedig 12,13, sőt 16 órát is kellett várni, hogy odajussanak. És mégis álltak, ez azt jelenti, hogy ennek az asszonynak igenis volt tekintélye és karizmája."

A néhai uralkodó koporsóját a végső búcsúszertartás végén, hétfő este a csaknem ezeréves windsori kastély emlékkápolnájának kriptájában helyezik el, néhai férje, Fülöp herceg koporsójával együtt.

II. Erzsébet brit királynő szeptember 8-án, csütörtökön hunyt el 97 éves korában balmorali nyári rezidenciáján. Két nappal később III. Károlyt hivatalosan kikiáltották új brit királlyá a londoni Szent Jakab-palotában a Titkos Tanács előtti ünnepségen.

II. Erzsébet
temetés
Nagy-Britannia

Most

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.