Ugrás a tartalomra
Pixabay/marclou/Illusztráció

Vérfürdő Burkina Fasóban - száznál több áldozat

2021.06.05
18:33
2021.06.05
18:50
Forrás
MTI, Hirado
Több mint száz civilt gyilkoltak meg fegyveresek szombatra virradóra Burkina Fasóban – közölték biztonsági és helyi civil források. A dzshidista felkelés 2015-ös kezdete óta nem volt ekkora vérfürdő a nyugat-afrikai országban.

Az eset az északi Yagha tartomány Solhan nevű helységében történt. Az áldozatok között – akiknek számát egyelőre csak hozzávetőlegesen tudják – vegyesen vannak nők és férfiak. A támadás eredetileg egy paramilitáris egység ellen irányult, de utána civil házakba is betörtek a fegyveresek – tette hozzá egy biztonsági forrás.

A kormány terroristáknak nevezte a támadókat, akik házakat égettek fel, és a piacot is lángba borították. Egy illetékes elmondta, hogy a helyszínt biztosították. A mészárlás áldozatai emlékére háromnapos gyászt rendeltek el. Egyelőre senki sem jelentkezett elkövetőként.

Roch Marc Christian Kabore elnök barbár tettnek nevezte a támadást. Solhan több hasonló akció célpontja volt az elmúlt időszakban. Chériff Sy védelmi miniszter május 14-én biztosította a környék lakóit, hogy a katonai műveleteknek köszönhetően az élet visszatérhet a normális kerékvágásba a térségben.

A solhani mészárlást péntek este egy másik támadás előzte meg. A szintén a régióban található Tadaryatban legalább 14 emberrel végeztek. Egy héttel korábban két támadást hajtottak végre ugyancsak a környéken, amelyben négyen haltak meg.

A Száhel-övezetben az év eleje óta jelentősen megnőtt az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz vagy Iszlám Állam nevű terrorszervezethez köthető dzsihadista csoportok támadásainak száma, annak ellenére, hogy több mint ötezer francia katona tartózkodik a térségben. Különösen Maliban, Nigerben és Burkina Fasóban fokozódott az erőszak, amelynek legfőbb elszenvedői civilek.

A Burkina Fasó-i hadsereg május 5-én katonai műveletbe kezdett az északi és a száheli térségben, de egyelőre nem sikerült megfékezni az erőszakot, amelyben több mint 1400-an vesztették életüket és legalább egymillióan váltak földönfutóvá az elmúlt években. Eközben mintegy 20 ezren érkeztek Maliból az országba a dzsihadisták elől menekülve.

dzshidista
Burkina Faso
Nyugat-Afrika

Most

20:58, Frissítve: 21:14

Díjazták a vajdasági tehetségeket

Kiváló vajdasági magyar diákokat, felsőoktatási hallgatókat díjaztak, és tehetség nagyköveteket kiáltottak ki Szabadkán. A díjazottak emlékplakettet, alkalmi ajándékot és az MNT által biztosított támogatást vehették át.
19:16

Megnyílik az összes határátkelő

Megnyílik az összes határátkelő Szerbia és Magyarország között - jelentette be Facebook-bejegyzésében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt írja, június 23-ától az összes határátkelő dolgozni fog a két ország között.
17:34, Frissítve: 19:15

11 millió eurót kap Szerbia migrációs ügyekre

Szerbia aláírta az Európai Unióval azt a migráció rendezésére irányuló támogatási szerződést, amelynek második fázisában fejlesztik a befogadóközpontokat, a védelmi szolgáltatásokat és az oktatás elérhetőségét.
16:22, Frissítve: 17:28

Módosult a tartomány idei költségvetése

Ülésezett a Tartományi Képviselőház, amelyen a tartomány 2021-es költségvetésének módosításáról szavaztak. Napirenden szerepelt a Menekültek, kiutasított és lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek számára nyújtott támogatási alap jelentése is.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.