Ugrás a tartalomra
Tanjug/Corpo de Bombeiros de Mato Grosso via AP

A világ legnagyobb őserdője lángokban áll

2019-08-21
16:43
2019-08-21
22:19
Forrás
BBC, 24.hu
Az amazóniai őserdőben 2018-hoz képes 83%-kal nőtt az erdőtüzek száma, ez rekord mennyiségnek számít.

A brazíliai Sao Paolo városa hétfőn elsötétült, a tűz okozta füst elöntötte az egész települést.

A tűzről a NASA is készített felvételeket a világűrből, amelyeken a Brazíliát beborító füst látszik. A felvételek ráadásul nem is most készültek: augusztus 11. és 13. között már ekkora volt a probléma. A NASA is megjegyzi, hogy a száraz időszak beköszöntével júliusban és augusztusban egyébként is több az erdőtűz az Amazonas területén, de ami most történik, mégis extrém.

Fotó: Tanjug/NASA via AP

Brazíliában gyakoriak az erdőtüzek ebben a száraz időszakban, ugyanakkor a szándékos erdőirtás is nagyban közrejátszik a természeti katasztrófa kialakulásában.

A dél-amerikai őserdő egyébként fontos szerepet tölt be a globális felmelegedés lelassításában. A hatalmas területen elterülő fák valóságos szén-dioxid-tárolónak számítanak, melyek megakadályozzák a káros anyagok kijutását a légkörbe.

Brazília
Sao Paolo
Amazonas
őserdő
erdőtűz

Most

10:31, Frissítve: 10:41

Farsangi Népzenei Találkozó Topolyán

A jellegzetes tájnyelvi, illetve a szellemi örökség bemutatásán volt a hangsúly a II. Farsangi Népzenei Találkozón, amit vasárnap este a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központban tartottak.
06:49, Frissítve: 06:55

Újabb óvintézkedéseket vezettek be Hupejben

Az 58 milliós tartomány lakói nem hagyhatják el a lakóhelyükül szolgáló városi lakónegyedeket vagy falvakat, és oda is csak a legszükségesebb esetben engednek be külső személyt vagy járművet.

Népszerű