Ugrás a tartalomra
Pixabay/illusztráció

Világít a maszk, ha a viselője covidos

2021.12.10
13:18
2021.12.10
13:24
Forrás
hvg.hu
Már jövőre piacra kerülhet a maszk, ami világít, ha a viselője megfertőződött a koronavírussal.

Alaposan felgyorsíthatja a koronavírus-fertőzöttek azonosítását az az újfajta arcmaszk, amelyet a Kiotói Orvostudományi Egyetem szakértői készítettek. A védőeszközben egy speciális réteg található, ami a koronavírussal érintkezve, UV-fény hatására világítani kezd. A maszk azért is hasznos, mert az esetleges fertőzöttséget azonnal, külön tesztelés nélkül is megmutatja. Erre úgy képes, hogy a benne lévő rétegre UV-fényre érzékeny festéket, valamint strucctojásból kinyert antitesteket vittek. Ha a rétegre rákerül a vírus, illetve az az antitestekkel is találkozik, a fluoreszcens anyag miatt UV-fény alatt látszódni fog. A technikát eddig csupán 32 beteggel tesztelték. A kutatók ezért azt tervezik, hogy rövidesen egy nagyobb, 150 fős mintát vonnak be, hogy szélesebb körben is megvizsgálják a védőeszköz hatásosságát. Egyébként a maszk ötletgazdája, Cukamoto Jaszuhiro is a termék által értesült arról, hogy elkapta a kórokozót. 

maszk
koronavírus

Most

12:02, Frissítve: 12:12

A népmese napját ünnepelték Horgoson

Ugyan egy nappal korábban, de Horgoson is megünnepelték a magyar népmese napját, amely Benedek Elek születésnapjához kötődik. Papírszínházzal és élőszavas mesemondással várták a helyi Művelődési Ház előtt a legkisebbeket.
08:53, Frissítve: 11:03

Orbán Viktor: Magyarország nem lesz migránsgettó!

A migrációs probléma bonyolult, de a megoldás egyszerű: nem kell őket beengedni! - jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma reggel a Kossuth rádióban. Facebook-posztjában is megerősítette: Magyarország nem lesz migránsgettó.

Népszerű