Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

„Vízválasztó” - Az Európai Unió fegyvereket küld Ukrajnába

2022.02.27
20:25
2022.02.28
07:15
Forrás
Pannon RTV, Euronews, MTI
Az EU döntését néhány órával azután jelentették be, hogy Putyin utasította katonáit, helyezzék készenlétbe az ország nukleáris elrettentő erőit.

Az Európai Unió fegyvereket küld Ukrajnába. A döntést az Európai Bizottság elnöke jelentette be vasárnap késő délután tartott sajtótájékoztatóján. Ursula von der Leyen vízválasztónak nevezte a pillanatot, amikor eldöntötték, hogy támogatják a fegyverszállítást Ukrajnába.  Az Európai Bizottság elnöke új szankciókat is bejelentett, melyeket az Európai Unió Oroszországgal és Belarusszal szemben hozott. „Miközben az ukrajnai háború dúl, és az ukránok bátran küzdenek hazájukért, az Európai Unió újra megerősíti Ukrajna támogatását és a szankciókat az agresszor, Putyin Oroszországa ellen” – mondta von der Leyen. Mindez néhány órával azután történt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította katonáit, hogy helyezzék készenlétbe az ország nukleáris elrettentő erőit a NATO-országok „agresszív kijelentéseire” válaszul.

Válaszul Ukrajna orosz megtámadására az Európai Unió lezárja a légterét az orosz légitársaságok előtt és betiltja az Unió területén a Kreml propagandagépezetét, továbbá támogatja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat - jelentette be Ursula Von der Leyen az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatóján. Mint mondta: az Bizottság arra tesz javaslatot, hogy tiltsák ki az uniós légtérből az összes orosz tulajdonú, lajstromozású repülőgépet. Ez minden olyan légi járműre vonatkozik, amelyet orosz állampolgárságú személy bérel, tehát a rendelkezés érvényes az oligarchák magángépeire is - tette hozzá. Hangsúlyozta továbbá, hogy az állami tulajdonban lévő Russia Today televíziócsatorna és a Szputnyik médiaszolgáltató, valamint leányvállalataik többé nem terjeszthetik hazugságaikat Putyin háborújának igazolására. Von der Leyen hozzátette: az EU megerősíti "a kollaboráns fehérorosz rezsim" elleni szankciókat is.

Tanjug/Olivier Hoslet, Pool Photo via AP

Kizárják a SWIFT-ből az orosz bankokat. Azt, hogy a globális fizetési rendszerből való kizárással sújtják az orosz bankokat, szombaton késő este jelentette be Ursula von der Leyen. Ez a nemzetközi pénzpiacra is hatással lehet. Az Európai Bizottság elnöke azt egyelőre nem közölte, hogy az újabb gazdasági szankciók mikor lépnek életbe, de annyi biztosnak tűnik, hogy a döntés komolyan érinti a nemzetközi pénzpiacot.

Ha egy országot, pontosabban annak bankjait levágják a SWIFT rendszeréről, az komoly gazdasági károkat képes okozni azáltal, hogy a nemzetközi pénzforgalom, ha nem is szűnik meg teljesen, de rendkívül bizonytalanná és lassúvá válhat. Korábban a német pénzügyminiszter, Christian Lindner amiatt aggódott, hogy így veszélybe kerülhet Európa gáz- és olajellátása is. A döntés azonban szombat este mégis megszületett, az orosz bankokat levágják a SWIFT rendszeréről - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki az Egyesült Államok, Kanada, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia és Olaszország közös nyilatkozatát ismertette. „Az Európai Unió és partnerei azon dolgoznak, hogy megtörjék Putyin azon képességét, hogy finanszírozhassa a hadi gépezetét. Az EU vezetőinek a következő intézkedéseket javaslom: elsőként elkötelezzük magunkat amellett, hogy bizonyos számú orosz bankot eltávolítsunk a SWIFT rendszerből. Ez biztosítja majd, hogy ezek a bankok leválasztódjanak a rendszerből, ezáltal korlátozottan tudnak majd működni globálisan.”

Pannon RTV

A SWIFT rendszert 1973-ban alapították, a legfontosabb cél az volt, hogy az egész világra kiterjedő hálózaton keresztül lehessen pénzt mozgatni a bankszámlák között. Ez a rendkívül biztonságos platform mintegy 2500 bank tulajdonában áll. A központja Belgiumban, Brüsszelben van, évente több száz milliárd dollárt utalnak át ezen keresztül. Az oroszok ellen eddig bevezetett különféle szankcióknak komoly gazdasági hatásai lesznek - mondta Jelasics Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke. „A bankszektor a gazdaság tükre, és a gazdaságra igenis kihatása lesz, illetve a pénzügyi szektorra is kihatással lesz. Én csak remélem, hogy ilyenkor mindenki tudja, hogy mit kell csinálni. Megvannak az alternatívák, hogy mihez kell nyúlni.”

Az oroszok ellen bevezetett gazdasági szankciók pedig úgy tűnik, hogy hatásosak, hiszen szombat este bombaként robbant a hír, hogy Roman Abramovics elhagyja a Chelsea labdarúgó csapatát. Az egyik leggazdagabb orosz üzletember még 2003-ban lett az angol klub tulajdonosa, azóta pedig a londoni kékek ötször lettek bajnokok, a BL serleget pedig kétszer emelhették a magasba, legutóbb éppen tavaly.

SWIFT
Oroszország
szankció
bank
Európai Unió
Ursula von der Leyen
Jelasics Radován

Most

15:29, Frissítve: 16:15

Szörnyella de Frász Darth Vaderrel ropta

Farsangi táncházat tartottak a zombori Magyar Polgári Kaszinóban. A mulatságon a környék apraja és nagyja is részt vett. A gyerekek jó hangulatáról a Duhaj Zenekar gondoskodott, a szervezők pedig fánkkal és üdítővel is kedveskedtek a résztvevőknek.
14:23, Frissítve: 16:24

„Csak menni akarok tovább”

A folyamatos rendőrségi akciók sem tartják távol a migránsok egy részét Horgos környékéről. A falu melletti tanyákon továbbra is kisebb csoportokban rejtőzködnek az illegális bevándorlók.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.