Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP

Zajlik a népszavazás Ukrajnában

2022.09.25
13:59
2022.09.25
19:43
Forrás
Pannon RTV
Már csütörtökön napirendre tűzheti a moszkvai parlament a megszállt ukrán területek Oroszországhoz csatolásáról szóló törvényt az orosz állami hírügynökség szerint.

A döntést a Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizzsja megyékben zajló, a nemzetközi közösség által illegitimnek tartott népszavazások eredményére hivatkozva szeretnék meghozni.

Tanjug/AP
Tanjug/AP/Lehtikuva/Jussi Nukari

Eközben továbbra is tömegek menekülnek a Vlagyimir Putyin által szerdán elrendelt részleges mozgósítás elől. Nagy sorok vannak a finn, grúz, de még a mongol határátkelőknél is, repülőjegyet már nem nagyon lehet kapni. Sokan tüntetnek is a mozgósítás ellen. Szentpétervártól Szibériáig 32 különböző városban tartóztatták le a tüntetőket. Egyébként azok az orosz katonák, akik megtagadják a harcot 10 év börtönt is kaphatnak.

Mindeközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról beszélt, hogy megadás esetén védelem alá kerülnek az orosz katonák. Sőt arra is ígéretet tett, hogy a nemzetközi jogot betartva, emberségesen bánnak mindazokkal, akik leteszik a fegyvert.

Tanjug/AP

Közben folytatódik az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló népszavazás is az oroszok által megszállt négy ukrajnai régióban. Biztonsági okokból a legtöbb helyen egyelőre csak a mozgóurnás szavazás kezdődött el, a szavazóhelyiségeket várhatóan kedden nyitják meg. Ukrajna és a nyugati vezető hatalmak előre jelezték, hogy a népszavazás eredményét nem fogják elismerni.

orosz-ukrán háború
Oroszország
Ukrajna

Most

11:28, Frissítve: 11:37

Egy napra elegendő a vértartalék Szerbiában

Mirjana Knežević, a Szerbiai Vérátömlesztési Intézet munkatársa azt mondta, a műtétek megnövekedett száma miatt jelenleg csak egy napra elegendő vértartalék van az intézetben, ami aggodalomra ad okot.

Népszerű