Ugrás a tartalomra

Zajlik a népszavazás Ukrajnában

2022.09.25
13:59
2022.09.25
19:43
Forrás
Pannon RTV
Már csütörtökön napirendre tűzheti a moszkvai parlament a megszállt ukrán területek Oroszországhoz csatolásáról szóló törvényt az orosz állami hírügynökség szerint.

A döntést a Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizzsja megyékben zajló, a nemzetközi közösség által illegitimnek tartott népszavazások eredményére hivatkozva szeretnék meghozni.

Eközben továbbra is tömegek menekülnek a Vlagyimir Putyin által szerdán elrendelt részleges mozgósítás elől. Nagy sorok vannak a finn, grúz, de még a mongol határátkelőknél is, repülőjegyet már nem nagyon lehet kapni. Sokan tüntetnek is a mozgósítás ellen. Szentpétervártól Szibériáig 32 különböző városban tartóztatták le a tüntetőket. Egyébként azok az orosz katonák, akik megtagadják a harcot 10 év börtönt is kaphatnak.

Mindeközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról beszélt, hogy megadás esetén védelem alá kerülnek az orosz katonák. Sőt arra is ígéretet tett, hogy a nemzetközi jogot betartva, emberségesen bánnak mindazokkal, akik leteszik a fegyvert.

Közben folytatódik az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló népszavazás is az oroszok által megszállt négy ukrajnai régióban. Biztonsági okokból a legtöbb helyen egyelőre csak a mozgóurnás szavazás kezdődött el, a szavazóhelyiségeket várhatóan kedden nyitják meg. Ukrajna és a nyugati vezető hatalmak előre jelezték, hogy a népszavazás eredményét nem fogják elismerni.

orosz-ukrán háború
Oroszország
Ukrajna

Most

17:48, Frissítve: 18:01

Magyar szempontból fontos brazil siker a csehek ellen

A brazil együttes - a magyar válogatott szempontjából kedvezően - 30-27-re legyőzte a cseh csapatot a dán-norvég-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában.
15:41, Frissítve: 17:15

Felszabadítják az országot

December 17-én szabadítsuk fel Belgrádot, Vajdaságot, Kragujevacot, Kruševacot és Kraljevot, ezt követően tavasszal pedig Újvidéket! Erre szólította fel a választókat szombat este a tartományi székvárosban tartott kampánygyűlésén Marinika Tepić.
13:49, Frissítve: 16:36

Még biztosabb lehet a gázellátás

Üzembe helyezték a szerb–bolgár gázösszekötő rendszert a Niš melletti Trupale falunál. Ezzel újabb alternatív földgázellátási útvonalat kapott az ország. A vezeték kiépítésének összértéke 94 millió euró volt.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.