Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo

Zavargások a fehérorosz választások után

2020-08-10
07:51
2020-08-10
11:44
Forrás
BBC, Reuters
Tüntetők vonultak az utcákra.

Országos tiltakozások robbantak ki Fehéroroszországban vasárnap este, miután az állami exit poll felmérések ismét a 26 éve hivatalban lévő Lukasenka államfő elsöprő győzelmét vetítették elő.

A tüntetők nemcsak Minszkben, hanem körülbelül még másik 20 városban összecsaptak a rohamrendőrökkel az elnökválasztást követően. A rendfenntartók többfelé gumilövedékeket, könnygázt, vízágyút, valamint hang- és villanógránátot is bevetettek a feldühödött tömeg ellen.

Az ellenzékiek szerint a választási bizottság tagjai manipulálták a szavazás eredményét és pont fordítva van, mint amit bejelentettek: azaz nem a 65 éves Aljakszandar Lukasenka ért el földrengésszerű győzelmet, hanem ellenfele, Szvjatlana Cihanouszkaja.

Hétfő reggel egyébként kihirdették az előzetes adatokat. Eszerint Lukasenka kevéssel 80 százalék fölötti eredményt ért el, míg ellenfele 9,9 százalékot kapott. Hétfő reggel nyugalom honolt az utcákon, az aktivisták azonban újabb tüntetéseket jelentettek be.

Az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozójának összehívását sürgeti Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. Levélben kérte erre Charles Michelt, az Európai Tanács, és Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét. A levélről beszámolnak a lengyel miniszterelnöki hivatal honlapján is.

A közleményben az olvasható, hogy a vasárnapi fehéroroszországi elnökválasztás után "a hatalom erőszakot alkalmazott az országban a változásokat követelő állampolgárok számára".

Fehéroroszország
Minszk
tüntetés
választások

Most

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.
Számlák a borítékban

Már most kezdjék el gyűjteni a számlákat!

Harminc autót és tíz belgrádi lakást is lehet nyerni a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjáték újabb körében, amelynek célja, hogy visszaszorítsa a feketegazdaságot Szerbiában.