Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/ Andrew Kravchenko

Zelenszkij az ENSZ BT összehívását követeli az orosz rakétatámadások miatt

2022.11.24
07:58
2022.11.24
16:02
Forrás
Pannon RTV, MTI
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök utasította Ukrajna ENSZ-nagykövetét, hogy a szerdai orosz rakétacsapások miatt követelje a Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását.

Ezt Zelenszkij maga közölte a Twitteren.

Nem sikerült még teljesen helyreállítani Kijev víz- és áramellátását azt követően, hogy Oroszország szerdán erőteljes csapást mért az ukrán fővárosra. A támadás miatt a szomszédos Moldova egy részén sincs még mindig áram.

Határozott választ várunk a világtól az orosz terrorra, a partnereink, a barátaink válaszát várjuk - hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsában, a kérésére összehívott rendkívüli ülésen. Mint mondta, az energiahálózat támadásával Oroszország bűntetteket hajt végre, és szerinte az energiaterror egyenértékű a tömegpusztító fegyverek használatával.

Volodimir Zelenszkij, elnök, Ukrajna: „Amikor a hőmérséklet nulla fok alatt van kinn, és emberek tízmilliói maradtak áram, fűtés és víz nélkül az orosz rakéták támadásai miatt, akkor egyértelműen emberiség elleni bűncselekményről van szó.”

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a Facebookon ítélte el a szerdai orosz rakétatámadásokat. "Az ukrán hadsereg legyőzésére képtelen ellenség civilek, hőerőművek, egészségügyi intézmények, sőt csecsemők ellen is hadat visel" - fogalmazott a főparancsnok, utalva arra, hogy egy szerdára virradóra végrehajtott orosz rakétatámadás során találat ért egy szülészeti osztályt Zaporizzsja megyében, és meghalt egy újszülött.

Tájékoztatása szerint az orosz erők 67 rakétát lőttek ki Ukrajnára, ebből csak a fővárosra, Kijevre harmincat. Utóbbiból húszat semmisített meg az ukrán légvédelem. Megerősítette, hogy országszerte 51 rakétát és öt drónt semmisítettek meg még becsapódás előtt az ukrán erők.  

Zaluzsnij köszönetet mondott a partnerországoknak az Ukrajnának adott légvédelmi és rakétaelhárító rendszerekért kiemelve, hogy "az európai béke közvetlenül függ Ukrajna stabilitásától és biztonságától".

Oroszország ismét erőteljes csapást mért Ukrajnára, amelynek következtében jelentős károk keletkeztek az víz- és áramhálózatban, Kijev mintegy 80 százaléka maradt víz és áram nélkül. Az ukrán elnök szerint a nemzetközi közösség nem lehet túsza egy terrorista államnak, és Oroszországot már az Európai Parlament is terrorizmust támogató és terrorista eszközöket használó állammá nyilvánította az ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt. Az Európai Unió emellett már a kilencedik szankciós csomagot készíti elő Oroszország ellen, és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint Brüsszel mindaddig nem pihenhet, amíg Ukrajna nem győzedelmeskedik Oroszország felett.

ENSZ BT
Volodimir Zelenszkij
Ukrajna
Oroszország

Most

15:18, Frissítve: 16:32

Méz és bor

Ezzel a címmel pénteken délután kiállítás nyílt Óbecsén a Than Emlékházban. A jövő hét végéig nyitva tartó tárlaton méhészeti és borászati eszközöket láthat a közönség.
12:50, Frissítve: 14:05

Karácsonyi vásár Palicson is

Karácsonyi vásárt tartottak a Palics Magyar Művelődési Egyesület székházában. Az eseményen kézműves portékák, gyermekruhák, és illóolajok is megtalálhatók voltak. A szervezők a legkisebbekre is gondoltak, őket kézműves foglalkozás várta.

Népszerű