Ugrás a tartalomra

Zelenszkij a frontvonalon látogatta meg a harcoló ukrán egységeket

2024.02.20
14:34
Forrás
Pannon RTV
Harkiv közelében a 14. Gépesített Hadosztály azon tagjait tüntette ki, akik kiemelkedő harci tevékenységet vittek véghez, majd ellátogatott egy helyi kórházba is, ahol sebesült ukrán katonákkal beszélgetett.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és felesége, Olena Zelenszka Kijevben közösen vettek részt az úgynevezett Mennyei Százak emlékművénél tartott megemlékezésen.

A 2013/2014-es ukrajnai uniópárti tömegtüntetésekben 108 civil és 13 rendőr halt meg, legtöbbjük február 20-án. A fegyveresek kiléte a mai napig vitatott, több elmarasztaló ítélet született az évek során, több eljárás is indult rendőrök és a Berkut nevű ukrán titkosszolgálat tagjai ellen, de sokan az orosz beavatkozást is sejtenek a tüntetők halála mögött. Az ukrán elnök a közösségi médiában azt írta, 10 éve megpróbáltak bennünket elpusztítani, de akkor is ellenálltunk és most is ellenállunk. Akkor golyókkal harcoltak ellenünk, most rakétákkal, drónokkal, egész hadseregekkel. Zelenszkij tegnap a frontvonalon látogatta meg a harcoló ukrán egységeket.

Harkiv közelében a 14. Gépesített Hadosztály azon tagjait tüntette ki, akik kiemelkedő harci tevékenységet vittek véghez, majd ellátogatott egy helyi kórházba is, ahol sebesült ukrán katonákkal beszélgetett. Ukrajna szombaton adta fel a hosszú időn át tartott donyecki Avgyijivka település védelmét. A teljesen elnéptelenedett várost az oroszok hónapokon át ostromolták, mindkét fél, hatalmas technikai és emberi veszteségeket szenvedett el.

Ukrajna már krónikus lőszerhiánnyal küzd, kiváltképp a tüzérségi lövedékek terén, ami szükséges lenne az orosz gyalogsági rohamok megállítására. Legutóbb Dánia tett ígéretet teljes tüzérségének átadására, ami mintegy 800 ezer darab lőszert jelent, de az igazi változást az Egyesült Államok által beígért, jelenleg a visszakozó republikánus többségű kongresszus előtt levő 60 milliárd dolláros segélycsomag jelentené.

Volodimir Zelenszkij
Ukrajna
orosz-ukrán háború

Most

07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.
21:33, Frissítve: 21:53

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.
19:36, Frissítve: 08:14

Ismét a VMSZ adja a tartományi házelnököt

Miloš Vučevićtyel egyeztetett dr. Pásztor Bálint Belgrádban. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szerb Haladó Párt elnökével a koalíciós szerződésről és az együttműködés folytatásáról tárgyalt.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.