Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Francisco Seco

Zelenszkij: Súlyos a helyzet Donbaszban

2022.05.22
11:33
2022.05.22
16:32
Forrás
Pannon RTV
Mariupol orosz fennhatóság alá került, az orosz csapatok arra készülnek, hogy Liman irányába nyomulnak tovább – jelenti az ukrán média. Andrzej Duda, lengyel államfő megérkezett Kijevbe.

88 napja tartanak a harcok Ukrajnában. Ukrajna nem köt fegyvernyugvási egyezményt Oroszországgal – közölte az ország vezetése. Hozzátették, hogy semmilyen az ország területvesztésével járó egyezményt nem hajlandóak kötni Oroszországgal.

Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office

Súlyos a helyzet Donbaszban – jelentette ki Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök a néphez intézet legutóbbi beszédében kiemelte, hogy az orosz csapatok Szlavjanszk és Szeverodonyeck felé nyomultak volna előre, de az ukrán egységek megállították őket.

Zelenszkij televíziós beszédében elmondta, hogy Ukrajna nyerhet a háborúban, amelyet Oroszország indított, de az összecsapásokat csak a tárgyalóasztalnál lehet lezárni.

Pixabay/NickyPe

Közben egyre több ország függetleníti magát az orosz energiahordozóktól. Litvánia bejelentette, hogy mától nem vesz Oroszországtól áramot, de gázt és kőolajat sem importál többet. A litván energetikai miniszter kijelentette, hogy ez egy fontos lépés az energetikai függetlenség irányába, valamint így fejezik ki szolidaritásukat az ukrán nemzet felé. Litvánia április óta nem vesz gázt az oroszoktól, a szükséges gázt az Amerikai Egyesült Államokból érkező LNG-vel pótolják.

Zelenszkij Olaszország miniszterelnökével is tárgyalt az újabb szankciók bevezetésének fontosságáról.

Lengyelország elnöke megérkezett Kijevbe. Andrzej Duda lesz az első országvezető, aki a háború kitörését követően felszólal az ukrán parlamentben – közölte a lengyel államfő kabinetje.

Ukrajna
orosz-ukrán háború

Most

21:35

Waldorffeszt Zebegényben

Emberközpontú oktatási módszer, amely elsősorban a gyerekek gyakorlati, kreatív és szociális képességeik fejlesztésére koncentrál - ez a Waldorf-pedagógia.
18:23, Frissítve: 18:36

Ünnepelnek a martonosiak

Magyarkanizsa község egyik legrégebbi települése műsorsorozat keretében ünnepli fennállásának 100 éves, írott dokumentumokban is lejegyzett múltját.
16:23, Frissítve: 20:03

Állóháború, országos légiriadó

Az éjszaka folyamán több ukrán városból is robbanásokról érkeztek jelentések, és légiriadót rendeltek el az országban. Szeverodonyecket ugyan át kellett adniuk az oroszoknak, a szomszédos Liszicsanszkban azonban még kitartanak az ukrán erők.

Népszerű