Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Zelenszkij: Ukrajna újabb győzelemért küzd

2022.05.09
13:24
2022.05.09
20:31
Forrás
Pannon RTV
Több politikus és közéleti személy is Ukrajnába látogatott a hétvégén, Kanada és Németország pedig ismét megerősítette, hogy fegyverekkel fogja támogatni Kijevet Moszkvával szemben.

Az Európai Unió egyre közelebb kerül ahhoz, hogy elfogadja az Oroszországgal szembeni szankciók hatodik csomagját, Ukrajna viszont közben azt közölte, Oroszország blokkolja a kikötőit, így nem a szankciók, hanem emiatt alakulhat ki végül világszintű élelmiszerválság.

Ukrajna újabb győzelemért küzd, és meg fogja nyerni Oroszországgal folytatott háborúját is - jelentette ki Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök a második világháborúban a náci Németország felett aratott győzelem 77. évfordulója alkalmából közzétett videóüzenetében - amelyet ezúttal nem az irodájából, hanem lebombázott épületeket között sétálva mondott el - arról is beszélt, hogy Oroszország azt hitte, az ukránok az idén nem ünneplik meg a győzelem napját, de tévedtek. „Győztünk 1945-ben, győzni fogunk most is" - jelentette ki.

Volodimir Zelenszkij, elnök, Ukrajna: „Soha nem valaki ellen harcoltunk, mindig csak magunkért harcolunk. A szabadságunkért. A függetlenségünkért. Azért, hogy elődeink győzelme ne legyen hiábavaló. Ők értünk és a szabadságunkért harcoltak, és győztek. Mi a gyermekeinkért és az ő szabadságukért harcolunk, ezért győzni fogunk.”

Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

A napokban több közéleti személy, többek között az amerikai first lady, Jill Biden és Andrej Plenković horvát miniszterelnök is Ukrajnába látogatott, és vasárnap Justin Trudeau kanadai kormányfő is váratlan látogatást tett az országban. Volodimir Zelenszkijjel folytatott tárgyalása során fegyvereket és egyéb eszközöket ajánlott fel segítségül Ukrajnának. Ezen felül az európai vezetők is folyamatos támogatásukról biztosítják Ukrajnát. Olaf Scholz német kancellár a győzelem napja alkalmából mondott beszédében is kitért arra, hogy ismét háború dúl Európában. Németország viszont a második világháborúból azt a tanulságot vonta le, hogy „soha többé”. Olaf Scholz hozzátette: Németország fegyverekkel is segíti Ukrajnát, éppen azért, hogy minél hamarabb véget érjen a háború, és soha többé ne ismétlődjön meg.

Olaf Scholz, kancellár, Németország: „A Német Szövetségi Köztársaság történetében először, fegyvereket küldtünk egy ilyen háborús zónába, mégpedig nagy számban, és nehézfegyvereket is. És folytatni fogjuk. El tudom képzelni, hogy sokukat ez a döntés hogyan érint. De végül is, itt szó szerint a háborúról és a békéről van szó.”

Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Amíg mindenki a háborúról és a békéről beszél, újabb hírek érkeztek arról, hogy az oroszok megtámadták Odesszát, Denisz Smihal ukrán miniszterelnök pedig bejelentette, hogy globális élelmiszerválsághoz vezethet az, hogy Ukrajna mintegy 90 millió tonna mezőgazdasági terméket nem tud exportálni, mert Oroszország blokkolja a kikötőket, az ukrán mezőgazdasági termékek exportjának 70 százaléka pedig a kikötőkön keresztül zajlik.

Európai Unió
szankció
szankciók
Ukrajna
élelmiszerválság
Oroszország
Kijev
Moszkva

Most

11:56

Casper Ruud harmadik a világranglistán

A norvég Casper Ruud a szöuli negyeddöntős búcsúja után a másodikról a harmadik helyre csúszott vissza a férfi teniszezők világranglistáján, melyet a spanyol Carlos Alcaraz vezet.
11:41, Frissítve: 11:48

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.
10:01

Itt a vénasszonyok nyara

Szeles idővel indult a hét térségünkben. Keddre azonban veszít erejéből a szél. A napsütést időnként az erősebben megnövekvő gomolyfelhők zavarhatják meg, helyenként még előfordulhatnak futó záporok.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.