Ugrás a tartalomra

Magyar nyelvű egyetemi oktatás az újvidéki Jogi Karon (1970-1991)

2021.04.27
09:27
2021.04.27
09:39
Forrás
Pannon RTV
A Pannon RTV dokumentumfilmjében tanárok és volt diákok tekintenek vissza a jelenből a múltba, mérlegelvén milyen hozadékai is lettek az újvidéki Jogtudományi Karon megvalósított magyar nyelvű egyetemi oktatásnak.

1970-ben Várady Tibor jogász kezdeményezésére párhuzamos magyar nyelvű oktatás indult az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karán. Ennek eredményeként leendő vajdasági jogászok tucatjai készülhettek kétnyelvű, szerb és magyar jogi pályára Vajdaságban. A magyar lektorátus az 1990-es évek elejéig tudott működni, a háborús években azonban teljesen megszűnt.

újvidéki Jogtudományi Kar
Várady Tibor
Józsa László
Miavecz Béla
Knézi Péter
Letsch Endre

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:48

Közel az antarktiszi átbillenési pont

A közelmúltban bekövetkezett hőhullámok, a Déli-óceánban bekövetkezett változások és az antarktiszi tengeri jég kiterjedésének csökkenése arra utal, hogy éghajlati fordulópont közelébe kerülhetünk.
18:31, Frissítve: 19:27

Bor és a hal Horgoson

Halászlé és borversenyt tartottak Horgoson. A Szent Orbán Borlovagrend és a Proleter Horgászegyesület már tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Bor és a hal elnevezésű eseményt a Művelődési Ház melletti téren.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.