Ugrás a tartalomra

Magyar nyelvű egyetemi oktatás az újvidéki Jogi Karon (1970-1991)

2021.04.27
09:27
2021.04.27
09:39
Forrás
Pannon RTV
A Pannon RTV dokumentumfilmjében tanárok és volt diákok tekintenek vissza a jelenből a múltba, mérlegelvén milyen hozadékai is lettek az újvidéki Jogtudományi Karon megvalósított magyar nyelvű egyetemi oktatásnak.

1970-ben Várady Tibor jogász kezdeményezésére párhuzamos magyar nyelvű oktatás indult az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karán. Ennek eredményeként leendő vajdasági jogászok tucatjai készülhettek kétnyelvű, szerb és magyar jogi pályára Vajdaságban. A magyar lektorátus az 1990-es évek elejéig tudott működni, a háborús években azonban teljesen megszűnt.

újvidéki Jogtudományi Kar
Várady Tibor
Józsa László
Miavecz Béla
Knézi Péter
Letsch Endre

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:26, Frissítve: 21:52

Oltásra buzdít a VIFÓ elnöke

Az elmúlt fél évben megnőtt a fiatalok oltási kedve, egyre többen veszik fel már a harmadik oltást is, viszont még mindig sok a tenni való - jelentette ki a Közügyekben Szollár Ádám, a VIFÓ elnöke.
18:54, Frissítve: 19:03

Magyarország legnépszerűbb úti céljai

Magyarországon mindenszentek hosszú hétvégéjét sokan utazással töltik: Eger, Gyula, Budapest, Hajdúszoboszló és Pécs vonzza a legtöbb vendéget. Az októberi foglalások darabszáma már felülmúlta a tavalyi és a 2019-es számokat a Szallas.hu szerint.

Népszerű

Tüntetés a szigorítás ellen Szabadkán

Tüntetést szerveztek vasárnap este Szabadkán az új intézkedés miatt, miszerint 22 óra után csak védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni a szórakozó- és vendéglátóhelyekre.