Ugrás a tartalomra

Sörös Imre és Pongrátzok

2017.09.08
14:59
2020.01.31
18:22
A dokumentumfilm feleleveníti Sörös Imre életét.

A temerini Sörös Imre 1956 őszén Renner Péterrel együtt a Corvin közi főparancsnok, Pongrátz Gergely mellett látott el fontos bizalmi megbízásokat, a forradalom és szabadságharc leverése után pedig futári szolgálatot teljesítettek Bécs és Budapest között. Az egyik ilyen megbízás személyes jellegű volt, a Nyugatra kijutott főparancsnok azzal bízta meg bajtársait, hogy segítsenek a Pongrátz-család egyesítésében, biztonságba helyezésében. A soros futárszolgálat melletti feladatuk az volt, hogy menekítsék ki Bécsbe az itthon maradt Pongrátz Ernőt és családját. A dokumentumfilm feleleveníti Sörös Imre életét. Azt, hogy ez a szöktetés mekkora feladattal járt, és mit kockáztatott. Pongrátz Gergely élete szinte nyitott könyv a magyarok előtt, de az alkotásunk egy új oldaláról is bemutatja a Pongrátz családot. Sörös Imre vajdasági származású volt, tevékenysége a bizonyíték arra, hogy a Kárpát-medence magyarsága kiállt a budapesti forradalom mellett.

Sörös Imre
Pongrátz
1956-os magyar forradalom és szabadságharc

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:06

Elfogadták a képviselők a jelentést

A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.
21:17

Dr. Pásztor Bálint a koszovói jelentésről

A vajdasági magyarság érdeke is az, hogy béke és stabilitás legyen az országban, és ameddig Koszovó kérdése nem oldódik meg, addig Szerbia nem tud előre jutni sem az integráció, sem a gazdasági fejlődés útján.
21:11

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.