Ugrás a tartalomra

Vidékünk – 2022.05.21.

2022.05.21
18:30
2024.02.05
12:41
Forrás
Pannon RTV
Vajdasági témák, emberek és történések - magazinműsor a mindannapjainkról.

A mai adásban:

- Május tizennyolcadika a Múzeumok nemzetközi napja. Szerbiában a Múzeumok éjszakáját az ehhez a naphoz legközelebb eső hétvégén tartják. Idén 50 városban csaknem 100 intézmény fogadta a látogatókat az esti órákban. Szabadkán a becslések szerint mintegy 8000 látogatója volt a múzeumnak, képtáraknak, színháznak és más intézményeknek. Ilyenkor az egész város egy hatalmas kulturális térré változik.

- Nagy népszerűségnek örvend minden évben az Észak-Bánáti Néptánctalálkozó. A vajdasági eseményt 13-ik alkalommal szervezték meg idén. 15 egyesület 20 produkciót mutatott be Törökkanizsán.

- A közösségépítést már gyermekkorban el kell kezdeni. Ezt vallják a vajdasági Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozó szervezői. Bácsfeketehegyen már 14. alkalommal gyűltek össze idén a magyar kis színjátszók. 17 vajdasági, egy baranyai és egy felvidéki csapat lépett fel a helyi színházban és vett részt a közös foglalkozásokon.

- Ötven évvel ezelőtt Budapestről indult útjára a táncház mozgalom. A néphagyományok iránt érdeklődő délvidékiek előbb Magyarországra jártak táncokat tanulni. Vajdaságban a nyolcvanas években kezdtek közösségi tánctanulást szervezni. Tíz év után már csak a népi zenekarok fellépését követően alakultak ki táncházak. A szabadkai Juhász zenekar missziójának tekinti az örömtánc életben tartását. Havonta tartanak táncházat, abban a reményben, hogy lassan bővül az érdeklődők köre.

Vidékünk
múzeumok éjszakája
Észak-bánáti Néptánctalálkozó
Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozó
táncházmozgalom

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:06, Frissítve: 11:11

Verstappené a Red Bull századik pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.
10:14

Verséneklő koncertet tartottak Ürményházán

A Vajdaságban tevékenykedő három Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának együttműködésével jött létre a magyar költészet napja alkalmából megrendezett zenés műsor, amit az ürményházi Szent Anna Római Katolikus Templomban mutattak be.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.