Ugrás a tartalomra

Vidékünk – 2022.07.16.

2022.07.16
19:02
Forrás
Pannon RTV
Vajdasági témák, emberek és történések - magazinműsor a mindennapjainkról.

Minden nyáron számos vajdasági településen elevenítik fel a kézi aratáshoz fűződő hagyományokat. A Szenttamási aratóverseny 25. jubileumi rendezvényén csaknem 30 kasza suhogott a búzamezőn.

A bánsági Oroszlámos környéke gazdag régészeti lelőhelyekben. A szerb kormány kulturális örökségnek nyilvánította a csaknem 20 hektáros területet, amelyen már évtizedek óta folynak a  feltárások. Először 1890-ben figyeltek fel a föld alatti kincsekre. Most a massachusettsi és a wisconsini La Crosse Egyetem hallgatói vizsgálódnak a területen a szerbiai régészekkel együtt.

Élmények, tánc és szórakozás - ez jellemezte a Talentum Gyermek és Ifjúsági néptánctábort, amelyet a horgosi Túrú-tanyán tartottak. A hat napos tábor alatt a fiatalok belekóstolhattak a magyar néphagyományok szépségeibe.

44 évvel ezelőtt Kovács Frigyes színésznövendék és Hernyák György, aki színházi  rendezőnek  készült, úgy döntött létrehoznak egy olyan színházat, amely oda viszi el a színházi csodát, ahová a kőszínházak soha sem jutnak el. Szamárfogattal járták a dűlőutakat, s keresték fel a tanyákon és az aprócska falvakban élő magyarságot. A Tanyaszínházban most az idei előadás próbái folynak, a bemutatót július 23-án tartják.

Vidékünk

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.