Ugrás a tartalomra
Pixabay

Az éhezés és az elhízás is veszélyezteti az emberiséget

2017-11-09
09:20
2017-11-09
09:26
Forrás
origo.hu
A Globális táplálkozási jelentés elkészítésénél 140 ország adatait vették alapul a kutatók. Az eredmény lesújtó.

A kutatás szerint minden országot érint a táplálkozási válság, az országok egyik felét az elhízás, a másikakat pedig a súlyos alultápláltság.


A kutatók arra figyelmeztetik a világ vezetőit, hogy a táplálkozási válság lefékezheti az emberi fejlődést, ezért erre az egészségügyi fenyegetésre globális megoldást kell találni.


A világon a felmérések szerint 155 millió öt éven aluli gyermek alultáplált, és 52 millió nem éri el a korára jellemző testi fejlettséget a rosszul tápláltság miatt. Az Egyesült Nemzetek által kidolgozott és nemzetközileg elfogadott fenntartható fejlődési célok egyik alappillére, hogy 2030-ra meg kell szüntetni az alultápláltság minden formáját. A probléma megoldásán dolgoznak, azonban az alultápláltak száma nem olyan mértékben csökken, hogy ezt a célt meg lehessen valósítani.


A túltápláltság ennél azonban még nagyobb embertömeget és minden korosztályt érint. A jelentés megállapította, hogy a Föld hétmilliárd lakójából kétmilliárd túlsúlyos vagy elhízott. Észak-Amerikában a nők és férfiak egyharmada elhízott. Világszerte legalább 41 millió öt év alatti gyermek túlsúlyos, és csupán Afrikában jelenleg mintegy tízmillió gyermek sorolható ebbe a kategóriába.

elhízás
alultápláltság

Most

19:38, Frissítve: 19:45

Elárverezik Tito egyik jachtját

Elárverezik Josip Broz Tito, Jugoszlávia egykori elnökének egyik jachtját, mert feleslegessé vált - jelentette be a Twitteren a montenegrói kormány.

Népszerű

Királyi esküvő Belgrádban

Örök hűséget fogadott egymásnak Sándor szerb trónörökös fia, Fülöp Karađorđević és Danica, a neves szerb festőművész, Milan Marinković leánya.
Ludasi Betyárnap

Betyárnapot tartanak ma Ludason

A helyi közösség szervezésében idén már nyolcadik alkalommal tartják meg a hagyománnyá vált lovas játékokat, amelynek keretében főzőversenyt is szerveznek.