Ugrás a tartalomra

Átadták a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál díjait

2024.02.25
08:48
Forrás
MTI
A francia–szenegáli Mati Diop Dahomey című dokumentumfilmje kapta a legjobb filmnek járó Arany Medve-díjat a 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál szombat esti díjkiosztóján.

A díjat a nemzetközi zsűri elnöke, az Oscar-díjas, kenyai származású színész-rendező, Lupita Nyong’o nyújtotta át Mati Diopnak a gyarmati időkben elrabolt benini bronzkincsek visszaszolgáltatásáról szóló alkotásáért. „Ahhoz, hogy újjáépítsünk, először helyre kell állítanunk, és ahhoz, hogy helyreállítsunk, igazságot kell szolgáltatnunk” – mondta Diop a díjátadó gála színpadán.

A legjobb főszereplőnek járó Ezüst Medve-díjat Sebastian Stan román–amerikai színész vehette át az A Different Man című pszichológiai thrillerben nyújtott alakításáért.

A legjobb mellékszereplő Ezüst Medvéjét Emily Watson brit színésznő kapta a Small Things Like These című ír–belga drámáért a világ legrangosabb filmfesztiváljai között számon tartott Berlinalén.

A vasárnapig tartó 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon mintegy 300 filmalkotást láthatott a közönség.

Berlinale
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
film
díjátadó
győztes
mozi
Mati Diop
Dahomey

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.