Ugrás a tartalomra

Átadták a Prima Primissima Díjakat Budapesten

2023.12.02
18:12
2023.12.02
18:21
Forrás
MTI
Mindkét vajdasági jelölt megkapta az elismerést.

Mindkét vajdasági jelölt megkapta az elismerést. A horgosi származású Kiss L. László a magyar tudományok kategóriájában vehette át a díjat. Kiss L. László fizikus, csillagász, akadémikus, a József Attila Tudományegyetemen fizikusként végzett. A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatójaként létrehozta a Svábhegyi Csillagvizsgálót. Első kisbolygóját Horgosnak nevezte el.

A másik díjazott a horvátországi születésű, jelenleg Vajdaságban élő Kontra Ferenc a magyar irodalom kategóriájában kapta meg az elismerést. Író, költő, műfordító, szerkesztő, aki a Drávaszögi keresztek című regényével vált ismertté 1988-ban. 23 könyve jelent meg eddig, a legutóbbi 2023-ban A fiú - Elszánt történetek címmel.

A Prima Primissima Díj idei díjazottjai: Ferencz Marcel építész, egyetemi tanár; Lukácsi László üvegszobrászművész; Katz Sándor középiskolai matematika-fizika szakos tanár; Kiss L. László fizikus, csillagász; Kontra Ferenc író, költő, műfordító, szerkesztő; az M4 Sport televíziós sportcsatorna; Faragó Tamás olimpiai-, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, mesteredző; Gőz László harsonaművész, a Budapest Music Center alapítója és vezetője; Sapszon Ferenc karnagy; Tarr Béla filmrendező, forgatókönyvíró és Hollerung Gábor karmester, karvezető.

Prima Primissima Díj
Prima Primissima
Budapest
Kiss L. László
csillagász
fizikus
csillagászat
Svábhegyi Csillagvizsgálót
Kontra Ferenc
Drávaszögi keresztek

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.