Ugrás a tartalomra

A Bojtorján együttes krónikája

2019.01.24
13:11
2024.03.19
08:44
Forrás
Pannon RTV
Egy legendás együttesről, a magyarországi Bojtorjánról szóló könyvet mutattak be a budapesti Rockmúzeumban. Annak idején seriff helyettesi rangot kaptak és még a Nívó-díjat is kiérdemelték.

1983. Ez az az év, amikor a magyarországi Bojtorján együttes nevét szinte az egész Amerikai Egyesült Államok egyként skandálta. Ekkor léptek fel a legendás komikus, műsorvezető David Letterman műsorában. A népszerű dal, a Lusta folyó, most is úgy szól mint akkor. A fiatalos lendület is megmaradt.

Egy banda, amely Johnny Cash-sel is zenélt. A country zene királya otthonában is a Bojtorján lemezeit hallgatta - mondja az együttes alapítója, Kemény Győző: „Amikor mentem felé, láttam, hogy néz. Ott volt a felesége is, June Carter. Rám nézett - lassú kimért mozgása volt - és egyből a nevemen szólított, hogy Viktor. Ugye, mert e Győző és a Viktor az ugyanaz. Nem fogod elhinni, amit mondok, de elkezdte mondani, hogy Nashville-ben lakott egy gyönyörű külvárosi, tóparti házban, telken. Sokszor, amikor fáradt vagyok, ki vagyok, a ti lemezeteket teszem fel, mert az kikapcsol engem.”

Könyv készült az egykori történetekből, Vigyázz magadra fiam! - A Bojtorján együttes krónikája címmel. A budapesti Rockmúzeumban bemutatott kiadványból a többi között arra is fény derül, hogy volt olyan állam Amerikában, ahol seriff helyettes rangot kaptak és még a Nívó-díjat is kiérdemelték. Csatári Bence, a könyv szerzője: „Ha valakinek volt nagylemeze, akkor volt az úgynevezett első osztályban. Akkor jegyezték fel a nevét a magyar rocktörténelem nagykönyvébe. Ez 1981-ben adatott meg a Bojtorján együttesnek. Idáig is rögös út vezetett.”

Ezután pedig a Bojtorján hatosfogata elindult a világhírnév felé. És ezt tartalmazza a most megjelent kötet. A könyv a magyarországi Nemzeti Emlékezet Bizottsága támogatásával valósult meg.

Bojtorján együttes
könyvbemutató
Budapest

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.