Ugrás a tartalomra

Deák Ferenc, az Ittabei Téli Találkozók kezdeményezője

2023.03.19
09:27
2023.03.19
17:16
Forrás
Pannon RTV
A bánáti Magyarittabén tegnap este megtartották a 40. Téli Találkozók művelődési rendezvénysorozat zárórendezvényét. Leleplezték Deák Ferenc író emléktábláját a művelődési otthon színháztermében.

Deák Ferenc ugyan elkerült Ittaberől, de a szülőhelye iránti kötődése mindvégig megmaradt. Ő volt a kezdeményezője az Ittabei Téli Találkozóknak. Deák Ferenc, az Ittabei Téli Találkozók megálmodója

A Téli Találkozókat 1976-ban indították útjára. Csak a járvány idején és a kultúrotthon felújítása miatt szünetelt a megtartása. A negyvenéves jubileum alkalom a visszatekintésre is.

Kerekes József, tanácselnök, Magyarittabé: „A köszönőlevelek kiosztása után pedig sorra kerül Deák Ferenc emléktáblájának leleplezése. A kultúrotthonunk 2021 óta Deák Ferenc nevét viseli. De most elérkeztünk ahhoz a pillanathoz, hogy egy méltó emléktáblát is állítsunk Deák Ferenc falunk szülöttjének, aki a kezdeményezője is volt ennek az Ittabei Téli Találkozóknak.”

Az emléktáblát Kerekes József és Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke leplezték le.

Fremond Árpád, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Példaértékű, ami ma itt, Magyarittabén történik. Hiszen Deák Ferencre emlékeznek, aki gyakorlatilag elindította ezt a folyamatot, ezt a kulturális rendezvényt. Meg kell becsülni, meg kell őrizni azokat az eseményeket, azokat a rendezvényeket, amelyek ilyen múltra tekintenek vissza. Nem sok olyan egyesületünk van, amely el tudja mondani azt, hogy a rendezvényeit folyamatosan meg tudta szervezni akár negyven éven át. Ez egy rendkívül szép jubileum.”

A múlt század hetvenes éveiben elsőként Magyarittabén született meg az ötlet, hogy a téli estékre tartalmas szórakozást nyújtsanak a falusi embereknek. A falu szülöttéhez Deák Ferenc íróhoz fordultak.

Juhász Sándor, Magyarittabé: „Deák Ferenc személyes jó barátom volt. Nagyon jól ismertük egymást. Ugyanis 1974-ben lettem a helyi közösség tanácsának az elnöke, és akkor, abban az időben, még volt helyi járulék, a faluban volt pénz. Akkor sok mindent terveztünk, nagyon aktívan dolgoztunk. Felvetődött a kultúrának a kérdése is, ugyanis a művelődési házunk megvolt. De nem nagyon volt tartalom. Nem volt élet benne.”

Az ittabéiek mindig várják a Téli Találkozókat és - bár megfogyatkozva is - ragaszkodnak ahhoz, hogy fennmaradjon Bánát leghosszabb múltú művelődési rendezvénysorozata.

Patai Attila, Magyarittabé: „Aki itt maradt, az nagyon örül. Gondolom, hogy nagyon fontos azoknak az embereknek, akik itt maradtak a falunkban, hogy meg tudnak egy kicsit feledkezni a mindennapi problémákról. Esetleg egy valami új előadást tud látni, amit idáig nem látott. Gondolom, hogy ezt a továbbiakban is folytatni kell, és akkor az utódainknak átadni.”

A záróműsorban mindig a helyi Búzavirág Hagyományápoló Egyesület tagjai, a diákok és óvodások lépnek fel.

Boros Beáta, elnök, Búzavirág Hagyományápoló Egyesület, Magyarittabé: „A covid megtette a magáét, és így nem tudtunk szerepelni ezen a rendezvénysorozaton. Sőt volt év is, hogy kimaradt. De visszanézve, mindig lelkesen, ez a „csipet-csapat”, a falu, amelyikben fogytán van már a népség, mindig lelkesen készültünk erre a rendezvényre, mert ez a legfontosabb rendezvényünk.”

Amikor megkezdték a Téli Találkozókat Magyarittabének 1800 lakosa volt, jelenleg hétszázan élnek a faluban. Ezért is dicséretre méltó a rendezvényhez való ragaszkodásuk.

Ittabei Téli Találkozók
Deák Ferenc
emléktábla

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.