Ugrás a tartalomra

Drótból és cukorból alkottak - rendhagyó kiállítás Szabadkán

2023.06.10
07:29
2023.06.10
17:21
Forrás
Pannon RTV
Cukorból készült egész teret betöltő csipkealátét, drótból zubbony, egy fateknő és egy ezek köré épült mozgásművészeti alkotás. Szabadkán a Kortárs Galériában megnyílt Nikola Dimitrović és Kemil Bekteši Kedvencek című első közös tárlata.

A Kedvencek című kiállítás két hasonló gondolkodású művész összefogása, akik közül Kemil Bekteši Szarajevóban él és dolgozik, Nikola Dimitrović pedig Belgrádban. Közös tárlatukon a balkáni tradíciókat bírálják a művészet prizmáján keresztül. Nikola cukorból szórt csipkéje nem az örökkévalóságnak szól.

„A csipke a múlt jelképe, régmúlt ideáloké, valamint az otthon, az otthonosság jelképe is, gyakran találkozunk csipketerítővel a nagymamánál, ahol általában a tévére felkerült egy horgolt csipketerítő. Elkezdtem gyűjteni a csipkét és foglalkozni vele a munkáimon keresztül."

Alkotásuk fő motívuma az identitáskeresés, a balkáni tradicionális nemi szerepek jellemzői és a művész helyzete az egykori jugoszláv területeken.

Kemil Bekteši: „Minket a tradíciók újraelemzése köt össze, a társadalmi értelmezése, amit ma ezen a kiállításon meg is teszünk. Itt most a férfiak és a nők társadalmi helyzetével foglalkozunk, felvetődik a kérdés, hogy vajon változtak-e ezek a szerepek az időn keresztül, vagy ugyanazok maradtak."

A kiállítás a Szecessziós napok ideje alatt bármikor megtekinthető.

Nikola Dimitrović
Kemil Bekteši
Kedvencek
kiállítás
performansz
Kortárs Galéria

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.