Ugrás a tartalomra

Dudás Károly A nagy merénylő című könyvét mutatták be tegnap Óbecsén

2024.04.04
11:46
2024.04.04
16:23
Forrás
Pannon RTV
A Vajdasági Magyar Jogász Egylet kiadásában öt évvel ezelőtt megjelent regény a biatorbágyi rémként elhíresült csantavéri Matuska Szilveszterről szól.

1931-ben huszonkét ember életét követelte az a vasúti merénylet, amelynek elkövetéséért a csantavéri származású Matuska Szilvesztert börtönbe zárták. Cellájából írt leveleit is felhasználva született meg Dudás Károly A nagy merénylő című regénye. Az írót régóta foglalkoztatta hírhedt földijének ellentmondásokkal teli élete.

„A világ egyik első terroristája volt, 22 ember halála szárad a lelkén, de ugyanakkor kiváló festőművész volt, kiváló föltaláló volt, a magyar föltalálói, találmányi hivatalban rengeteg bejegyzett találmánya van, kiváló orgonaművész, ráadásul én még beszéltem idős asszonyokkal, akiket tanított, rajongással beszéltek róla, kiváló tanító is volt. Ugyanakkor seftelt, próbált megélni a háborús körülmények között, és nem szabad egy pillanatig sem elfelejteni azt, hogy azért végső soron mégis tömeggyilkos volt.”

A regényt a Vajdasági Magyar Jogász Egylet adta ki 2019-ben. A kötet részletesen foglalkozik az izgalmas perrel, amelynek során életfogytiglani fegyházra ítélték Matuskát. A jogász végzettségű Szakállas Zsolt többek között ezért is olvasta élvezettel a könyvet.

„A jogászoknak is érdekes, de szerintem általánosságban véve a közönségnek, mindenkinek ajánlom, hiszen a jogi dolgokon kívül nagyon fontosak a történelmi események leírásai és az eszményi gondolkodásmenete is.”

A magyar kormány támogatásával kiadott könyv a Vajdasági Magyar Jogász Egylet honlapján rendelhető meg 500 dináros áron.

Dudás Károly
A nagy merénylő
könyvbemutató

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.