Ugrás a tartalomra

Először lépett fel Vajdaságban a Szolnoki Szimfonikus Zenekar Ütőegyüttese

2024.04.11
21:07
2024.04.12
16:26
Forrás
Pannon RTV
A zeneszerető közönség szinte teljesen megtöltötte a szabadkai Zsinagógát, ahol a zenekar előadásában egy remek válogatást hallgathattak meg. Az eseményt a Szekeres László Alapítvány szervezte.

A klasszikus zenétől a világzenéig, a popzenétől a jazzig, az ütőhangszerek különböző hangzása és technikái számtalan zenei kifejezési formát tesznek lehetővé. Így volt ez csütörtökön este is. Az est programja pont olyan színes volt, mint amilyenek maguk a hangszerek.

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar lassan 60 éve nyújt kulturális szolgálatot minden korosztály számára. Az ütőegyüttes két éve alakult. Különlegességük, hogy kelet-Magyarországon nincs még egy ütőegyüttes.

Donkó Péter Bence, szólamvezető: „Kuriózum. Sokan nem ismerik az ütőhangszereket. Ha azt mondom marimba, akkor nem mindenki tudja egyből, hogy ez hogyan néz ki vagy milyen a hangja. Aztán amikor megmondjuk, hogy az iPhone csengőhangok ezen a hangszeren szólalnak meg többnyire, akkor mindenki azt mondja, ááá, most már tudom. Szerencsére van mihez kötniük a dolgot. Ha új helyre megyünk, vagy új közönség előtt játszunk, akkor úgy rakjuk össze a műsorunkat, hogy mindenki számára legyen egy kapaszkodó, hogy neki a ragtime-ok, neki a barokk művek, és mindenki boldogan megy haza, hogy ha esetleg valamelyik nem nyerte el a tetszését, akkor is van egy fogódzkodója, ami tetszett neki.”

Célként tűzték ki az ütőhangszerek népszerűsítését és a zeneirodalom megismertetését. Repertoárjukban szerepelnek mind hazai, mind külföldi kortárs szerzők művei, ütőegyüttesre írt klasszikus és könnyedebb kompozíciók, valamint átiratok.

Ignácz Kristóf, ügyvezető, Szolnoki Szimfonikus Zenekar: „Mi egy olyan ütőparkkal rendelkezünk, marimba, vibrafon és a többi, ami egyedülálló. Majdnem egy évtizeden át építette fel a zenekar és nagyon büszkék vagyunk, hogy mind a szoftver, mind a hardver, tehát mind az ütőseink, mind a hangszerek rendelkezésre állnak, hogy olyan minőségű produkciókat adjunk elő, amit egész Európa-szerte tudunk vinni.”

Az ütőegyüttes először lépett fel Vajdaságban, aki pedig lemaradt volna a koncertről, jó hír, hogy október 10-én ismét elhozzák műveiket.

Szolnoki Szimfonikus Zenekar
ütősök
ütőegyüttes
Donkó Péter Bence
Ignácz Kristóf

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.