Ugrás a tartalomra

Fergeteges szatíra a szombaton bemutatott Nézőművészeti főiskola

2019.01.20
09:57
2024.03.19
08:44
Forrás
Pannon RTV
Valódi főiskolai oktatás, ahol Mészáros Gábor, Kucsov Borisz és Mess Attila vezetik be a nézőket a nézőművészet tudományába. Az előadást Urbán András rendezésében szombaton mutatták be Szabadkán.

A Kosztolányi Dezső Színház háromszereplős abszurd játéka egy lehetséges jövőben játszódik, amikor már senki nem jár színházba, az intézményeket bezárták, mert a nézők - a színészekkel történő sorozatos konfliktus után - elszoktak onnan. A kormány elhatározza: A nézőket ki kell nevelni! Tasnádi István darabja, a Nézőművészeti főiskola fergeteges szatíra.

Tasnádi István, író: „Még a hatása alatt vagyok, hiszen pár perce lett vége ay előadásnak. Nagyon jó volt, hogy egyedi volt. Bátran nyúltak a szöveghez, a lényeg megmaradt, sőt azt gondolom, hogy tettek róla, hogy itt és most érvényes legyen.”

Az előadás valódi főiskolai oktatás, ahol Mészáros Gábor, Kucsov Borisz és Mess Attila vezetik be a nézőket a nézőművészet tudományába. Mess Attila, színész: „Urbán nem elégszik meg azzal, hogy egy kikacsintós komédiát csináljunk, és ennek nagyon örülök. Próbán egyszer mondta, hogy Attila, nem a nyolc évvel ezelőtti Mess Attilát akarom itt látni, hanem azt, amelyik tovább lép. Aki nem úgy komédiázik, mint ahogyan azt a Charlie nénjében tette, hanem egészen más módon.”

Urbán András szerint a darab szórakoztató alternatív társadalomkritika. „Mi a nevetésről beszélünk, komédiáról, de végülis nem ez a fontos, hanem az öröm. Valami öröm, ami létre jön úgy a színpadon, lent, közösen egy adott közösségben. Mondhatjuk, hogy az a színházi előadás, vagy az a színház. Én ebben mondjuk nyomulok, és inkább erről szól, igen.”

A remek komédia görbe tükröt tart elénk, sőt az interaktív darab a nézőket is megdolgoztatja.

Nézőművészeti Főiskola

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 14:44

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk. A lakhatási kiadások a legmagasabbak. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 13:43

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.
09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.