Ugrás a tartalomra

A Forum Könyvkiadó Intézet kiadványait mutatták be az újvidéki könyvvásáron

2024.03.19
20:14
2024.03.20
16:22
Forrás
Pannon RTV
Lakner Edit Hetvenéves az Újvidéki Rádió hangjátékműsora és Jódal Rózsa Könyvek tengerében című alkotásait mutatták be ma az újvidéki könyvvásáron.

A Forum Könyvkiadó Intézet kiadványai az illetékes tartományi titkárság jóvoltából szerepeltek a könyvszalonon, ahová több mint 60 kiállító hozta el könyvtermését.

Újságírók, színészek, szerkesztők, rendezők beszélnek életükről az Újvidéki Rádió Rádióportré elnevezésű műsorában, amelynek első adását még 1991-ben sugározták a 90,5 MHz-en. Eddig több mint 120 beszélgetést hallhatott a rádióközönség. A műsor szerkesztője, Lakner Edit ezekből szemezgetett a Hetvenéves az Újvidéki Rádió hangjátékműsora című kötetébe. Ide azok a portré anyagok kerültek, összesen 30, amelyek a Hangjáték műsor történetéhez fűződnek. A hetven év alatt összesen 3000 hangjátékot sugárzott az Újvidéki Rádió.

Lakner Edit, dramaturg: „A rádiós portrék szövegét dolgoztam fel és három fejezetre osztottuk ezt a könyvet. Az első fejezetben vannak a nagy öregek, akik itt voltak az alapításnál. A színészek, akik máshonnét, valamilyen amatőr társulatokból, színházakból jöttek ide az Újvidéki Rádióba és ők teremtették meg a Hangjáték műsort. A középső fejezetben vannak azok, akik már itt kezdték a pályájukat, mint például Vajda Tibor, Ladik Katalin, a gyermekszínészek.”

A Könyvek tengerében című kiadványban Jódal Rózsa könyvismertetőit, kritikáit olvashatjuk, amelyeket a könyv szerkesztője, Mihályi Katalin választott ki, Jódal Rózsa az Újvidéki Rádió Szempont című műsorában elhangzottakból.

Jódal Rózsa, író: „Amit kimondottan forszírozok, az az itteni magyar, mostani, jelenleg író, vajdasági magyar írók könyveinek a bemutatása. Azzal, hogy rólatok írnak, nektek írnak, ismerjétek meg egymást. Az itteni közönség ismerje meg. Könyv van rengeteg, de ők bemutatják az itteni Vajdaságot, a mai életünket többnyire, persze a múltba is kacsintanak meg hát vannak kísérleti novellák, stb.”

Az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézetnek tavaly mintegy 30 kiadványa jelent meg. Az új kiadások mellett az újrakiadások, az e-könyvek és a hangos könyvek is szerepelnek. Hamarosan napvilágot lát a magyar-szerb frazéma szótár, amelynek szerkesztője Andrić Edit.

Virág Gábor, igazgató, Forum Könyvkiadó Intézet: „Én úgy gondolom, hogy a Forumnak meg volt a jelentősége és én remélem, hogy most is, illetve a jövőben is meglesz a jelentősége Újvidék, nemcsak az újvidéki magyarok számára, hanem egyáltalán a minden nemzet számára a kulturális életben. Ezzel kapcsolatban vannak még elég komoly törekvéseink is. Többször is szó volt már arról a kulturális központról, amelynek a kiépítése a jövő év elejére várható. Ott elsősorban a kiadványainkat és a könyveket, de nemcsak azokat, hanem egyáltalán a magyar kultúrának az értékeit az egész Kárpát-medencében szeretnénk majd hosszú távon bemutatni.”

A Forum Könyvkiadó Intézet kiadványai a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság jóvoltából szerepeltek a könyvszalonon. A kiadványaikat itt azonban nem lehet megvásárolni, az érdeklődők ezt Újvidéken az intézmény székhelyén vagy a Forum Könyvkiadó Intézet web áruházában tehetik meg.

könyvkiállítás
könyvvásár
Lakner Edit
Jódal Rózsa
Forum

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.