Ugrás a tartalomra

Hidegpróba: Sziveri János versei és Benes József grafikái elevenednek meg a színpadon

2023.11.03
12:03
2023.11.03
16:11
Forrás
Pannon RTV
Összművészeti előadással készül a Zentai Magyar Kamaraszínház, Mezei Kinga rendezésében. A darab Sziveri János költő, valamint Benes József festő- és grafikusművész műveinek motívumaiból épül fel. A címe: Hidegpróba.

A darab Sziveri János verseinek keserűen ironikus világát vegyíti Benes József grafikus, festőművész képeivel.

Pálfi Ervin, színész: „Sziveri János költő nagyon közel áll hozzám. Valamikor még egyetemista éveim végén ismerkedtem meg az ő költészetével, és ahogy haladt előre az idő, mindig volt valamilyen alkalom, amikor újra és újra becsöppentek az életembe a Sziveri-sorok és tényleg egyre jobban szeretem őket. Azt hiszem, hogy ez az előadás nagyon jelképesen és nagyon költőien megfogalmazza azt a nagyon furcsa, hányattatott sorsot, amin ő keresztül ment.”

Az előadás megszületését átható kutatómunka előzte meg mind a rendező, mind a színészek részéről.

Szilágyi Áron, színész: „Rengeteg emberrel beszéltünk, akik ismerték személyesen, és ez egy nagyon izgalmas dolog volt, hogy a nulláról, szövegkönyv nélkül, a versekből és Benes József festményei alapján egy valamiféle összességet összegyúrni, összerakni, amit utána átdolgozunk és egy előadás születik belőle.”

A darabot Mezei Kinga, az intézmény művészeti vezetője rendezte, aki már korábban is foglalkozott Sziveri műveivel és színpadra dolgozta őket. Ez volt az Újvidéki Színházban bemutatott Szelídítések című előadás. A Hidegpróba a Zentai Magyar Kamaraszínház összművészeti programsorozata, azaz a tISZAPArt része.

„Azt gondolom, hogy az egyik legerőteljesebb vajdasági költőnk. Az a költészet, amit az ő versei képviselnek, számomra mindig is húsba maró volt. Viszonylag fiatal korom óta mindig ilyen hidegrázás és hátborzongás fut rajtam át, amikor ezekkel a szövegekkel találkozok.”

A Hidegpróba bemutatóját ma 19 órakor tartják a Zentai Magyar Kamaraszínházban, de november 4-én és 6-án is műsorra tűzik. A darab a Novem Színházi Szervezet és a Zentai Magyar Kamaraszínház közös produkciója.

Hidegpróba
Benes József
Sziveri János
Zentai Magyar Kamaraszínház

Most

16:51, Frissítve: 21:15

Deli: mi a béke pártján vagyunk

Június 9-én, vagyis egy hónap múlva európai parlamenti választásokat tartanak. A voksolásnak nagy tétje van, mivel az eredmények hatással lesznek az EU lakosságára, de a vajdasági magyarság életére is.

Népszerű

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.