Ugrás a tartalomra

Kanadai-iráni film nyerte a fődíjat Karlovy Varyban

2022.07.09
21:35
Forrás
MTI
Sadaf Foroughi iráni rendező Summer with Hope című kanadai-iráni koprodukcióban készült filmjének ítélték oda szombaton az 56. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a legjobb filmnek járó Kristályglóbuszt.

A díjnyertes dráma egy fiatal gyermek küzdelmeit, vívódásait mutatja be.

A 45 éves Teheránban élő rendező a filmszemle zárógáláján személyesen vette át a Kristályglóbuszt Jirí Bartoska fesztiválelnöktől.

Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléjének fődíjáért, amellyel 25 ezer dollár pénzjutalom jár, 12 film versengett. Magyar alkotás nem volt közöttük. A pénzjutalmon fele-fele arányban osztozik a film rendezője és producere.

A fesztiválzsűri különdíját Jonás Trueba spanyol rendező Tenéis que venir a verla című filmje kapta, amely a kortárs spanyol társadalom harmincéveseinek életét, problémáit mutatja be. Ezzel a különdíjjal 15 ezer dollár pénzjutalom jár.

A kilencnapos filmszemle zárógáláján Geoffrey Rush ausztrál színész Kristályglóbuszt kapott a világ filmművészetét gazdagító rendkívüli munkásságáért. Az Oscar-díjas ausztrál filmcsillag a rangos elismerést személyesen vette át. Benicio del Toro amerikai színész és producer a fesztivál elnökének díját kapta.

Ugyancsak a zárógálán kapta meg a fesztiválelnök díját Bolek Polívka, legendás cseh filmszínész, rendező és forgatókönyvíró.

Karlovy Vary
filmfesztivál

Most

13:46, Frissítve: 13:56

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 13:09

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral megnevezésű program során általános iskolás gyerekek vehettek részt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.